Στα 80,5 έτη αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής

ζωη

Στην 14η θέση του καταλόγου των 34 χωρών μελών με προσδόκιμο τα 81,4 έτη, ανήκει η Ελλάδα, που παρά τις δυσκολίες αντέχουν σε μεγάλο βαθμό, όπως περιγράφει στα στοιχεία του ο ΟΟΣΑ.

Πρώτες στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Γαλλία: το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις χώρες αυτές, ανδρών και γυναικών μαζί, όπως υπολογίστηκε για το 2013, ξεπερνάει τα 82 έτη, με την Ιαπωνία να φτάνει τα 83,4 έτη και την Ισπανία τα 83,2 έτη.
Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κατά φθίνουσα σειρά η Ινδονησία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με τις τρεις τελευταίες να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρική.
Στο κάτω μέρος του καταλόγου βρίσκονται εξάλλου και το Μεξικό (74,6 έτη), η Ουγγαρία (75,7 έτη), η Σλοβακία (76,5 έτη) και η Τουρκία (76,6 έτη). Ωστόσο για την τελευταία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι έχει σημειώσει "σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μακροβιότητα" και πλησιάζει γρήγορα τον μέσο όρο.

Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και έφτασε κατά μέσον όρο τα 80,5 έτη το 2013, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο κάτω μέρος του καταλόγου, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε με πολύ πιο μέτριο ρυθμό στις ΗΠΑ απ'ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες από το 1970 και παραμένει εκεί "χαμηλότερο απ'ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, εξαιτίας πιο υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που οφείλονται σε συμπεριφορές" που θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζονται "πιο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας", μια "μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών", όπως επίσης και "πιο υψηλά ποσοστά θυμάτων τροχαίων και ανθρωποκτονιών".
Η κακή αυτή θέση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην κατάταξη αυτή εξηγείται επίσης από την "δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα προβλήματα πρόσβασης και συντονισμού στην περίθαλψη για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες", προσθέτει ο οργανισμός.
"Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση", δηλαδή ο αριθμός κατά μέσον όρο των ετών που αναμένεται να ζήσει μια γενιά αν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες θνησιμότητας του έτους της γέννησής της, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 χρόνια από το 1970, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο "Πανόραμα της Υγείας 2015".

Το προσδόκιμο "εξακολουθεί να αυξάνεται τακτικά" κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μήνες ετησίως και "τίποτε δεν προμηνύει μια επιβράδυνση" του αυξητικού αυτού ρυθμού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευκρινίζει ο διεθνής οργανισμός που αριθμεί 34 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές από τις ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως το Μεξικό, η Χιλή ή η Τουρκία.
Το κέρδος αυτό σε μακροβιότητα εξηγείται από "τη βελτίωση του τρόπου ζωής", μια καλύτερη παιδεία και τις "προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την υγεία", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ καταχώρισε επίσης τις χώρες μέλη του ανάλογα με διάφορους παράγοντες κινδύνου για την υγεία: το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την παχυσαρκία των ενηλίκων, όπως και τα ποσοστά των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών.
"Η πλειονότητα των χωρών παρουσιάζει κακά αποτελέσματα τουλάχιστον σε έναν από αυτούς τους δείκτες παραγόντων κινδύνου", σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μεξικό σημείωσαν πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά αντιμετωπίζουν σήμερα μια "άλλη πρόκληση", καταλήγει ο οργανισμός, αναφερόμενος στους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Eκλογές 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης Σε …