Τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

80e2f-ika_1

Τα αιτήματά της και τις προτάσεις της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «πραγματικά πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ελάχιστοι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο ΙΚΑ», υπέβαλλε η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, με υπόμνημα της στον αναπληρωτή διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, εφιστώντας του την προσοχή για την μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, που καθιστά αδύνατη τη συλλογή των εσόδων, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την έκδοση των συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ:

"Κατά την πρώτη συνάντησή μας, θέσαμε υπόψη σας όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους στο ΙΚΑ. Παρουσιάζοντάς σας τη σημερινή εικόνα του Ιδρύματος, τονίσαμε τις πραγματικά πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ελάχιστοι (έναντι του όγκου εργασιών, καθώς στα παλαιά έχουν προστεθεί και νέα αντικείμενα) εναπομείναντες εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, κυρίως κατά τη διαδικασία της συναλλαγής με τους χιλιάδες ασφαλισμένους που συρρέουν στα Υποκαταστήματα.

Δεσμευτήκατε ότι όσα θέματα εξαρτώνται αποκλειστικά και μπορούν να επιλυθούν από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, θα αντιμετωπισθούν με άμεσο και θετικό τρόπο.

Δεδομένου ότι ήδη σας έχουμε αναλύσει τα αιτήματά μας, για την ικανοποίηση των οποίων απαιτείται η ενεργοποίηση της Διοίκησης, αλλά και η ανάλογη πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο, σας τα παραθέτουμε εκ νέου επιγραμματικά.

Συγκεκριμένα απαιτούνται:

1. Άμεσες παρεμβάσεις επέκτασης του πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου εργαζόμενοι ασφαλισμένοι και εργοδότες να μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούνται άμεσα, καθώς διαπιστώνεται ακόμη και σήμερα -εν έτη 2015- ελλιπής αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων σε όλα σχεδόν τα Τμήματα (Μητρώο – Παροχές – Έσοδα – Συντάξεις -Πληρωμές Συντάξεων).

2. Εφαρμογή των ωραρίων προσέλευσης-αποχώρησης των εργαζομένων από την Υπηρεσία με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα. Επιπλέον, απαλλαγή από τη συναλλαγή όλων των Υπηρεσιών μία ημέρα την εβδομάδα για λόγους εσωτερικής οργάνωσης, επεξεργασίας και απαντήσεων αιτημάτων που κατά εκατοντάδες δεχόμαστε καθημερινά. Στα πλαίσια αυτά η εφαρμογή των διαλειμμάτων για όσους χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί με τις παρούσες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων κα μόνο η συγχώνευσή του είναι η λύση.

3. Η προώθηση Διοικητικής Οργάνωσης-Εκσυγχρονισμού με τη δημιουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας, είναι ενέργειες απολύτως απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των εργασιών, την διασφάλιση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση τόσο των εργαζομένων όσο και των συναλλασσόμενων.

4. Η μεταξύ μας συνεργασία για την ενεργοποίηση της πρόσφατης ψηφισθείσας νομοθετικής διάταξης για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με τη δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων του ΙΚΑ. Ζητήσαμε να έχουμε γνώση για την όλη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του μέτρου.

5. Η άμεση επιστροφή των αποσπασμένων υπηρετούντων στον ΕΟΠΠΥ, καθώς είναι απολύτως απαραίτητοι για το ΙΚΑ.

6. Η άμεση επίλυση του οξυμένου κτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Λάρισας και Νεάπολης Θεσσαλονίκης και η άρση της απόφασης για τη μεταφορά των Υπηρεσιών της Διοίκησης στο Χαλάνδρι.

7. Η ανάληψη από τη Διεύθυνση Τεχνικής Στέγασης της συντήρησης των κτηρίων του ΠΕΔΥ.

ΤΕΛΟΣ, επιθυμούμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά ότι η συλλογή των εσόδων, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η έκδοση των συντάξεων, καθώς και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη σήμερα λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι αιτήματα, όπως προσλήψεις προσωπικού και οικονομικές διεκδικήσεις δεν αποτελούν αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα για την υλοποίησή τους. Ωστόσο, μία Διοίκηση, που αντιλαμβάνεται τη δραματική σημερινή κατάσταση, οφείλει να πιέζει την πολιτική ηγεσία για την επίλυσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους σας για:

1. Την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού).

2. Την επίλυση του ζητήματος της καταβολής ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ για τους εργαζόμενους που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, καθώς και της επαναφοράς του ΔΩΡΟΣΗΜΟΥ (για το οποίο παρακρατούνται έξοδα διοίκησης).

Κύριε Διοικητά,
Μετά τη συνάντησή μας στην οποία αναλύθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και τα αιτήματά μας, αναμένουμε τη δική σας ανταπόκριση."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σαουδική Αραβία: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια

Παρά την αιφνιδιαστική απόφαση, τον Απρίλιο, για μείωση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου δεν …