Παραπαίει το ΕΑΠ-Δεν έχει πρύτανη και σύγκλητο

340eap

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή πρύτανη και τη συγκρότηση συγκλήτου ζητούν οι καθηγητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπενθυμίζοντας ότι το ίδρυμα εξακολουθεί να διοικείται, έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας, από διοικούσα επιτροπή.

«Όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας απολαμβάνουν καθεστώς πλήρους αυτοδιοίκησης, όπως ορίζει το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος. Η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος στο ΕΑΠ, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ακαδημαϊκή και διοικητική του λειτουργία, αποτελεί συγχρόνως και παραβίαση της ισχύουσας πανεπιστημιακής νομοθεσίας», αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος.

Συμπληρώνεται ακόμη ότι «το ΕΑΠ, τόσο με βάση την ειδική νομοθεσία που το διέπει, όσο και με βάση τη γενική νομοθεσία για τα ΑΕΙ που καλύπτει τα ενδεχόμενα κενά της ειδικής νομοθεσίας, έχει καταστεί οριστικά, πλέον, αυτοδύναμο και το μόνο που απομένει είναι να κινηθεί η σχετική διαδικασία εκλογής πρύτανη και συγκρότησης της συγκλήτου, η οποία καταχρηστικά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί».

Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι στο ελληνικό νομικό και διοικητικό σύστημα η δημόσια διοίκηση δεν δικαιούται να μην εφαρμόζει, να παγώνει ή να αναστέλλει τον νόμο, κατά μείζονα λόγο όταν ο νόμος αυτός υλοποιεί μία θεμελιώδη συνταγματική αρχή, όπως είναι η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 5 Συντ.)», καταλήγουν τα μέλη ΔΕΠ του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …