29% των Ελλήνων εγκρίνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

ensima-asfalistiko-syntakseis-sintakseis-620x3201

Η τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι η στήριξη του ευρώ στην Ελλάδα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2014. Παρά τις έντονες αντιδράσεις ωστόσο από τους υποψήφιους για συνταξιοδότηση αλλά και για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, το 85% θεωρεί σημαντική τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και το 29% των Ελλήνων είναι υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η συνολική στήριξη των πολιτών της ευρωζώνης προς το ευρώ έχει αυξηθεί: το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν το ενιαίο νόμισμα καλό για τη χώρα τους (σε σύγκριση με το 57% πέρσι). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης από τότε που η Επιτροπή άρχισε τις έρευνες το 2002.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65%, κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με το 2014.

Βέβαια, η υποστήριξη στο ευρώ διαφοροποιείται, όπως σημειώνει το enikonomia.gr, μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Στη Λιθουανία, η οποία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, η έρευνα έδειξε ότι το 55% θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα τους και το 77% θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ.

Στην ερώτηση σχετικά με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία του 78% σε όλη την ευρωζώνη δήλωσε ότι τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων γενικότερα (74% στην Ελλάδα). Πάντως, η υποστήριξη ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον συγκεκριμένο τομέα, με ποσοστά που κυμαίνονται από 93% υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (88% στην Ελλάδα), μέχρι 65% που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων της αγοράς με ενίσχυση του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων (74% στην Ελλάδα).

Το 77% αυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα διαπιστώνει την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για την προετοιμασία των δημόσιων οικονομικών όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού (67% στην Ελλάδα) και το 87% θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σημαντική (85% στην Ελλάδα). Όμως, μόλις το 27% είναι υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (29% στην Ελλάδα).

Επιπλέον, το 71% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλύτερο να συντονίζονται σε επίπεδο ΕΕ (68% στην Ελλάδα), ενώ το 90% σε Ευρώπη και Ελλάδα θεωρούν σημαντική τη μεταρρύθμιση του οικείου εθνικού συστήματος υγείας.

Τέλος, μόνο οι πολίτες της Μάλτας θεωρούν ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί φέτος (49%) ενώ για την Ελλάδα αυτό το δηλώνουν μόνο 12% (το 55% δηλώνει ότι το εισόδημά τους θα μειωθεί και το 30% ότι θα μείνει το ίδιο).

Η έρευνα για το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 429 διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στα 19 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εκλογές Ιουνίου 2023. Νέα δημοσκόπηση της MRB

Νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN για τις εκλογές Ιουνίου 2023 …