Κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης ζητά ο ΣΕΠΑΚ

oikodomi_519902587

Πρόσθετες επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο σε ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα μπορούν να προκύψουν, εάν υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα από την Πολιτεία. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο θα εισπράττει σε φόρους και εισφορές 1,65 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες από τον ΕΝΦΙΑ να περιοριστούν σε 1,0 δισ. ευρώ τοn χρόνο, όπως ήταν το 2009 και δεn δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στον κλάδο των κατασκευών.

Αυτή την εκτίμηση εκφράζει το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), που εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρωτοφανή μεγάλη πτώση, άνω του 80%, των κατασκευών στη χώρα μας.

Όπως υποστηρίζει το Δ.Σ. του ΣΕΠΑΚ και παρουσιάζεται από το e-dimosio.gr, από την 1η μελέτη του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές που έγινε το 2015 αποδεικνύεται ότι:

α) Κάθε 1€ που επενδύεται στις κατασκευές, τo 0,3€ καταλήγei στα δημόσια ταμεία και

β) Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στις κατασκευές δημιουργούν 13.000 απευθείας νέες θέσεις εργασίας και σε σύνολο 40.000 θέσεις περίπου στην ευρύτερη οικονομία.

γ) Η υπερφορολόγηση των ακινήτων είναι ένα απο τα μεγάλα εμπόδια ανάπτυξης του κλάδου, γιατί αποτρέπει τους επενδυτές-πελάτες του να διαθέσουν χρήματα για αυτά, καθιστώντας όλο τον κλάδο ανενεργό.

Αυτά σημαίνουν ότι πρόσθετες επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ/έτος θα δίνουν πρόσθετα δημόσια έσοδα 1,65 δισ. και θα δημιουργήσουν επιπλέον περίπου 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Για να υπάρξει όμως αυτή η επενδυτική έξαρση στις κατασκευές, απαιτούνται -σύμφωνα με τον ΣΕΠΑΚ- τα παρακάτω:

  1. Μείωση από το 2016 του σημερινού «τρομοκρατικού» ΕΝΦΙΑ, ώστε να μεταλλαχτεί σε ένα δίκαιο, αποδεκτό και νομοθετικά σταθερό φόρο όλων των ακινήτων. Δηλαδή ως «κοινόχρηστα» στο δημόσιο περιβάλλον, που θα αποδίδουν σταθερά δημόσια έσοδα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στο μεσοδιάστημα δεν θα δημιουργηθεί καμία σημαντική υστέρηση δημόσιων εσόδων, διότι η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων από την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων θα προκαλέσει άμεσες αγοροπωλησίες, οι οποίες μαζί με την αύξηση των δραστηριοτήτων του κλάδου και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα υπερκαλύψουν άμεσα τις απώλειες εσόδων από τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
  1. Χορήγηση πολεοδομικών κινήτρων, όπως η δυνατότητα συνένωσης οικοπέδων σε οικοδομικά τετράγωνα με 3πλάσιο Σ.Δ, για κατασκευή πολυώροφων κτιρίων σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές μεγάλων πόλεων, που θα προσελκύσουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης, μπορούν να διαμορφωθούν κίνητρα κατασκευής πολυτελών εξοχικών κατοικιών για την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδυτών, που θα συμβάλουν τόσο στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
  1. Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εξασφάλιση της αποπεράτωσης των εργασιών, από τις αρνητικές μεταγενέστερες αποφάσεις των υπηρεσιών αρχαιολογίας, δασαρχείων κ.λπ., με παράλληλη προτεραιότητα στις δικαστικές αποφάσεις από τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις σε έργα κατασκευών. Αυτή η επιτάχυνση θα απελευθερώσει πολλά «βαλτωμένα» επενδυτικά προγράμματα, που θα προκαλέσουν αύξηση επενδύσεων και θα ενεργοποιήσουν την οικονομία.
  1. Μείωση του ΦΠΑ 23% στις κατασκευές και του κόστους των εργατικών ενσήμων. Πρόκειται για υπερβολικές επιβαρύνσεις, που στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες αποθαρρύνουν πιθανούς αγοραστές ακινήτων και άλλους επενδυτές.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιος φορολογούμενος χαρακτηρίζεται επενδυτικός άγγελος

Ποιος φορολογούμενος χαρακτηρίζεται επενδυτικός άγγελος για να έχει δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα …