Ένα ακόμα άκαρπο για την Ελλάδα EuroWorking Group

eurogroup

Ούτε στο EuroWorking Group που συνεδρίασε αργά το απόγευμα της Κυριακής μέσω τηλεδιάσκεψης, για να προετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας, υπήρξε συμφωνία, με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, να παραμένει άλυτο, ειδικά στο σκέλος που αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών.

Εδώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υποχωρεί πέρα από την πρόταση που έχει καταθέσει.

Παράλληλα διαφωνούν στα «κόκκινα» δάνεια, στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στηνρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γούνκερ στην προσπάθεια να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα και είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μιλήσει με τον Σόιμπλε. Ο πιο υποστηρικτικός από όλους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος.

Ειδικότερα σχετικά με την επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ και Τσίπρας συζήτησαν για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την κατανόησή του. Η επικοινωνία διήρκεσε πολύ ώρα και ήταν σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για το μεταναστευτικό, με τον Αλέξης Τσίπρας να φέρεται να ζητά από τον κ. Γιούνκερ άμεση αποδέσμευση χρηματοδότησης, αλλά και ταχύτερη υλοποίηση του action plan Ευρώπης-Τουρκίας για να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στο εσωτερικό της γείτονος χώρας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη για το Πρόγραμμα «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο πιο αυστηρά επιχειρησιακό δόγμα με στόχο να αντιμετωπίζονται οι …