Η συμμετοχή στο διαγωνισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τις νέες προσλήψεις των λεγόμενων «οκταμηνιτών» για ακόμη μία φορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποδίδεται στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα της ανεργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Σε δέκα ημέρες τα αποτελέσματα
Παρά τον υψηλό αριθμό των αιτήσεων που δέχθηκαν και τον μεγάλο όγκο των δικαιολογητικών που οφείλουν να ελέγξουν, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να εκδώσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση των πινάκων από τα αρμόδια τμήματα της διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, τα άτομα που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους και να ξεκινήσουν πολύ άμεσα την εργασία τους.
Οι νέες προσλήψεις «οκταμηνιτών» θα γίνουν στη διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, όπως και στη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων. Κατά κύριο λόγο θα προσληφθούν εργάτες καθαριότητας και οδηγοί οχημάτων στον ίδιο τομέα.
Παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στο μεταξύ, όπως κατέγραψε το makthes.gr, την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) για την υπόθεση πρώην συμβασιούχων της καθαριότητας, οι οποίοι δεν λαμβάνουν το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΘ Κώστα Ξανθόπουλο, πρόκειται για περίπου εκατό εργαζόμενους, οι οποίοι κατόπιν δικαστικών αποφάσεων έγιναν αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης. «Για τους συναδέλφους αυτούς η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δεν εγκρίνει τα εντάλματα που εκδόθηκαν για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με το αιτιολογικό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση», εξήγησε ο κ. Ξανθόπουλος.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόβλημα εντέλει θα ξεπεραστεί, καθώς, όπως σημείωσε, σε επικοινωνία που είχε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπήρξε η παραδοχή ότι η ερμηνεία της παρέδρου δεν είναι σωστή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΘ, το καθαρό ποσό που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο τετράωρης απασχόλησης ως επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διαμορφώνεται σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.