Μαύρα τα Χριστούγεννα για τους Έλληνες καταναλωτές

χριστουγεννα

14.065 άτομα σε 14 χώρες στην Ευρώπη, συμμετείχαν στην έρευνα της Deloitte, με θέμα "πόσα  χρήματα αναμένεται να ξοδέψουν κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά στην Ευρώπη φέτος τα Χριστούγεννα".

Ναι απάντησε και η Ελλάδα, η οποία δεν είχε ευχάριστα νέα, αφού φέτος θα είναι ελάχιστα αν όχι μηδενικά τα χρήματα της πλειοψηφίας των πολιτών για χριστουγεννιάτικες αγορές.

Μαζί με την Ελλάδα βρίσκεται και η Ρωσία, αφού οι δύο χώρες καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί και Ισπανοί, που θα ξοδέψουν περισσότερα από την εορταστική περίοδο του 2014.

Οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες θα μειωθούν επίσης στην Ιταλία κατά 3,08%, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2% στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την Deloitte, τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα ξοδέψουν κατά μέσο 884 ευρώ (αύξηση 0,68% συγκριτικά με πέρυσι), στη Δανία 617 ευρώ (αύξηση 5,21%), στη Γαλλία 577 ευρώ (αύξηση 0,23%) και στη Γερμανία 423 ευρώ (αύξηση 0,87%), σύμφωνα με την έρευνα..

Σε γενικότερο και συνολικό επίπεδο, ο μέσος χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος κατά 0,28% στα περίπου 513 ευρώ ανά οικογένεια, δηλαδή η συνολική μείωση, ωστόσο, θα σημειώσει επιβράδυνση συγκριτικά με πέρυσι, υποδεικνύοντας κάποια βελτίωση του κλίματος.

Η φετινή υποχώρηση στην Ευρώπη φαίνεται να οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ κατά μέσο όρο, τη Ρωσία όπου τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν 217 ευρώ, δηλαδή 6,96% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, και την Πορτογαλία όπου οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 5,5% στα 315 ευρώ.

Πάντως η μείωση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών κατά 3% που καταγράφηκε πέρυσι, καθώς βελτιώνεται γενικά η αντίληψη των καταναλωτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

 

Αντίθετα, τ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο προεκλογικό «πλάνο» επιστρέφει ο πρωθυπουργός – Οι στοχεύσεις και οι προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές θα επισκεφτεί σήμερα τη Λέσβο …