Τρόποι να νιώσεις χαρά ακόμα και αν είσαι άνεργος και πνιγμένος στα χρέη

χρεη

Ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να νιώσει καλύτερα και να είναι δημιουργικός μέσα στην κρίση. Γιατί το να νιώσουμε καλύτερα είναι θέμα δημιουργικότητας. Η ελπίδα η ίδια είναι θέμα δημιουργικότητας. Τώρα που τελειώνουν τα χρήματα και οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες ο καθένας πρέπει να αναζητήσει τρόπους να νιώσει χαρά αλλά όχι με έναν εγωιστικό τρόπο πια αλλά και με τη διάθεση να προσφέρει και να νιώσει χρήσιμος μέσα από αυτή την προσφορά. Η εφευρετικότητα μπορεί να είναι σήμερα μια μοναδική πηγή χαράς.

 Ας θέσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα. Ακόμα και έναν μικρό λαχανόκηπο να έχεις δημιουργήσει και ασχολείσαι με αυτόν  καθημερινά και τον ποτίζεις και γεύεσαι τα αγαθά του όσο λίγα και αν είναι αυτά, δεν είναι κάτι που θα σου προσφέρει χαρά; Δεν είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα; Δεν είναι τα λαχανικά που θα αποκομίσεις. Είναι η χαρά της αυτονομίας και της δημιουργίας που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα.

 Ας δούμε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον φόβο. Όταν φοβόμαστε καλό είναι να μην τον αφήνουμε να μας παραλύσει αλλά να κάνουμε κάτι. Αν φοβόμαστε μια απόλυση πρέπει ας πούμε να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κοιτάμε όσο συχνά μπορούμε μια αγγελία. Αν φοβόμαστε για το μέλλον πρέπει να σκεφτούμε: Εδώ δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα. Τι νόημα έχει να σκεφτώ ότι σε δυο χρόνια μπορεί να καταστραφούμε; Το μέλλον μας πρέπει να το σκεφτόμαστε με ρεαλιστικό τρόπο. Δεν είναι δα και εύκολο κανείς να προβλέψει το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Όταν βρισκόμαστε με φίλους έξω καλό είναι να μην μιλάμε συνέχεια για τα προβλήματα της κρίσης συνέχεια. Όταν γυρίζουμε γύρω από ένα σημείο συνέχεια είναι πολύ πιθανόν να ζαλιστούμε, σωστά; Είναι πιθανόν όταν μιλάμε συνέχεια γι αυτό να αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Αφήστε που είναι και πολύ πιθανόν όταν μιλάμε για κάτι να το προκαλούμε κιόλας. Είναι η λεγόμενη αυτοπροκαλούμενη προφητεία όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας έχει το νόημά του αλλά με σκοπό να βρούμε λύσεις και να σκεφτούμε πώς θα αλλάξουμε. Είναι και αρκετά ανακουφιστικό και χρειαζόμαστε τη στήριξη των δικών μας αλλά πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία να αναζητούμε καινούργιες καταστάσεις. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε τιw άσχημες καταστάσεις.

Είναι δύσκολες οι συγκυρίες αλλά ο καθένας μπορεί αν συνεχίσει τη ζωή του καλά με τον δικό του ατομικό τρόπο και να προσαρμοστεί.

Για την ανεργία είναι και εδώ σημαντικό, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός, να μην αφεθούμε και να είμαστε δημιουργικοί. Μια πολύ καλή κίνηση είναι το να συμμετάσχουμε εθελοντικά σε ομάδας κοινοφελούς χαρακτήρα. Τα οφέλη είναι πολλά  όχι μόνο γιατί προσφέρουμε αλλά και γιατί μπορούμε να αποκτήσουμε και κοινωνικές επαφές αλλά και πολύτιμη εμπειρία που θα μας βοηθήσουν έπειτα στην εύρεση εργασίας. Είναι και ένας τρόπος και πάλι να νιώσουμε δημιουργικοί και να ξεφύγουμε από τη θλίψη και το άγχος της ανεργίας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 5.000 τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Το βρετανικό στέλεχος αποτελεί την πιο συχνή παραλλαγή της νόσου Covid-19, όπως προκύπτει από τα …