Αδυνατεί να πληρώσει τα δάνεια του, το 87% των δανειοληπτών

απελπισια

Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που όμως οδηγείται σε επίλυση εντός των ημερών από την κυβέρνηση, αναδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια,  αφού το 87% των δανειοληπτών αδυνατεί ή δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειό του.

Υπ' αυτές τις συνθήκες παραμένει υψηλό το ποσοστό των απαισιόδοξων για την οικονομία, αν και πρώτη φορά εμφανίζεται τάση αντιστροφής του κλίματος κατά δύο μονάδες. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει δύσκολο λιγότερο για την κυβέρνηση και περισσότερο για την αξιωματική αντιπολίτευση!

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, που παρουσίασε η "Αυγή" της Κυριακής. το 61% των ερωτηθέντων δεν έχουν δάνειο. Από το 38% που έχουν δάνειο, στεγαστικό έχει το 25%, καταναλωτικό έχει το 11%, επαγγελματικό το 4%, επισκευαστικό το 2% και άλλου είδους δάνειο το 2%.

Ωστόσο όσοι έχουν δάνειο δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση. Το 12% αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του το 75% αντιμετωπίζει δυσκολία και μόλις το 13% πληρώνει με άνεση. Επισημαίνεται πως δυσκολεύεται πολύ να πληρώσει τη δόση του το 51% των δανειοληπτών, ενώ μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει και το 24%. Αντίθετα μικρή άνεση έχει το 11% και μεγάλη άνεση το 3%. Υπογραμμίζεται ότι ο βαθμός δυσκολίας αποπληρωμής του δανείου εκτοξεύεται τα χρόνια του Μνημονίου. Το 2008 δυσκολία αντιμετώπιζε το 60% και το 2009 το 57%, αλλά το 2015 το ποσοστό φτάνει το 75%.

Η οξύτητα του προβλήματος προκύπτει και από το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες πέτυχαν ή επεχείρησαν να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Συγκεκριμένα τα τελευταία 2-3 χρόνια το 49% έκανε κάποιον διακανονισμό και το 3% προσπάθησε να κάνει διακανονισμό χωρίς να τα καταφέρει. Αντίθετα το 48% των δανειοληπτών δεν έκανε διακανονισμό.

Χαμηλές προσδοκίες

Το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες παραμένει αρνητικό για την πορεία της χώρας. Το 85% θεωρεί ότι πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση, το 9% σε σωστή «ούτε σωστή - ούτε λάθος» δηλώνει το 5% και χωρίς γνώμη είναι το 2%. Ανάλογα είναι και τα επίπεδα ανασφάλειας: το 88% αισθάνεται ανασφαλές και το 11% ασφαλές. Τούτων δοθέντων η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το προσεχές δωδεκάμηνο θα χειροτερεύσει η οικονομική του κατάσταση (68%), ενώ το 25% θεωρεί ότι θα παραμείνει ίδια και το 7% ότι θα βελτιωθεί. Μάλιστα οι πολίτες εκτιμούν ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν απεργίες και κινητοποιήσεις (65% αρκετές και 29% λίγες).

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας στον κασσελάκη για τα νησιά

Δαπανούνται ετησίως περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει …