Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αμείωτα...

daneia

Στις 2 το μεσημέρι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, μεταξύ κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και δανειστών και τον  πρωθυπουργό υπατμόν, για την προοπτική νέας σύσκεψης, ανάλογης με την χθεσινοβραδυνή.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς επίσης και για το το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, μόνο για το 25% του συνόλου των δανειοληπτών, που εκτιμάται ότι ανήκει στην κατηγορία των πολύ φτωχών πλέον Ελλήνων, που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους.

Για αυτές τις περιπτώσεις στην 17ωρη διαπραγμάτευση της Κυριακής, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις 5 το πρωί, θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής τους σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας.

Εκκρεμεί η διαπραγμάτευση τόσο για τα λεγόμενα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, που αφορούν στο 33% των δανειοληπτών, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν, όσο και για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχει διαρρεύσει ότι η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, κινείται στους ακόλουθους  πέντε άξονες:

  1. Να υπάρξουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
  2. Να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
  3. Να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
  4. Να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
  5. Να υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας για κακοκαιρία: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε

 «Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι» δήλωσε από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία ο …