Επίπονη συμφωνία επετεύχθη με τους δανειστές

tsakalotos-stathakhs-2

Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο μετά τη 1.30 τα ξημερώματα Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δανειστές, με προστασία δυο ταχυτήτων για τους οφειλέτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και κούρεμα του χρέους, εφόσον η εμπορική αξία του ακινήτου έχει πέσει κάτω από την αντικειμενική που είχε το ακίνητο.

Απόλυτη προστασία θα υπάρξει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία, για το 25% των δανειοληπτών που έχουν εισοδήματα φτώχειας και ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 170.000 ευρώ, άσχετα από την οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή και χωρίς γυναίκα και παιδιά.

Και στις δυο προυποθέσεις προστασίας η τράπεζα σε συνεργασία με τον δανειολήπτη είναι εκείνο που θα προσδιορίζουν το ύψος της δόσης που πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης. Η δόση θα υπολογίζεται με βάση όχι μόνο το διαθέσιμο του δανειολήπτη και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου, που θα προσδιορίζεται από μεσίτες η άλλο μηχανισμό που θα συμφωνηθεί.

Ειδικά για τους φτωχούς δανειολήπτες όμως (της πρώτης κατηγορίας δηλαδή) προβλέπεται ότι ακόμα αν δεν έχουν να πληρώσουν την ελάχιστη δόση, τότε το κράτος θα αναλάβει την πληρωμή των δόσεων αυτών στην τράπεζα, κάτι που εκτιμάται πως θα κοστίσει μόνο το 2016 στο δημόσιο περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Και οι δυο περιπτώσεις διευθέτησης των κόκκινων δανείων δεν θα ισχύουν εσαεί αλλά για μια τριετία, δηλαδή έως το τέλος του 2018, όποτε θα γίνει επισκόπηση της κατάστασης για να καθοριστούν νέα κριτήρια

Εισοδηματικά κριτήρια  αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι:

- για ένα άτομο δηλωθέν εισόδημα 8.180 ευρώ
-για έγγαμο  13.917 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα

- για κάθε παιδί έως δυο παιδιά  3.361 επιπλέον το καθένα. Δηλαδή μια  Τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να έχει δηλωθέν εισόδημα έως 20.639 ευρώ.

Στην περίπτωση όμως που έχει υψηλότερα εισοδήματα θα μπορεί να προστατεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις, που του προσφέρει η δεύτερη κατηγορία.

Συγκεκριμένα η δεύτερη κατηγορία προστατεύει το 35% των κόκκινων δανείων και υπάγονται νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και μεγαλύτερη αξία πρώτης κατοικίας.

Έτσι το όριο περιουσίας ανεβαίνει στις 230.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας για μια οικογένεια.

Όριο διαβίωσης ορίζονται:

- 35.086 ευρώ για τετραμελή.

- για άγαμο το όριο θα είναι 13.906 ευρώ

- για δυο άτομα 23.659 ευρώ

- για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά  5.714 ευρώ έως δυο παιδιά. Ανεβαίνει έτσι έως στα 35.086 ευρώ, Επίσης με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

Σήμερα  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη βουλή, για να ψηφιστεί την Πέμπτη!!!

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ - Ευρωεκλογές: Οι 8 νέοι υποψήφιοι - Βιογραφικά

Η παρουσίαση των οκτώ που εντάχθηκαν στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης …