Επιδότηση επενδύσεων στην αλιεία-Όροι και Δικαιούχοι

alieia

Έρχεται νέο αναπτυξιακό «πακέτο» δράσεων, ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτεί επενδύσεις σε αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσιο τουρισμό, μεταποίηση και εμπορία αλιευμάτων.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 23-10-2015 και η συνεισφορά του ΕΤΘΑ θα είναι συνολικά περίπου 390 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  • Αλιεία (Συμπράξεις μεταξύ αλιέων και επιστημόνων με γνώμονα την καινοτομία, επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών σε υποδομές, όπως αλιευτικοί λιμένες, αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες).
  • Υδατοκαλλιέργεια (Ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού παραγωγικών μονάδων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου).
  • Μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (Ιδρυση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και στήριξη σχεδίων παραγωγής και εμπορίας Ομάδων Παραγωγών).
  • Ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών.
  • Ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).
  • Ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των δράσεων που σύντομα θα ξεκινήσουν να προκηρύσσονται θα είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών.

Οι βασικές στρατηγικές επιλογές του επιχειρησιακού προγράμματος για την ενίσχυση του τομέα της αλιείας στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Στην ίδια κατεύθυνση θα στηριχθεί η χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών τόσο από επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας όσο και από αλιείς ή οργανωμένους φορείς τους για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας, επιχειρησιακής στρατηγικής και στρατηγικής εμπορίας.

Πληροφορίες

Συμβουλευτική εταιρεία ΝΑΥΣ ΕΠΕ. Καλλιθέα Αττικής. Τηλ.: 210-9585611, 210-9576931. E-mail: j.Argyrou@nays.gr – website: www.nays.gr

Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ΤΗΣ βιωσιμότητας των επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα, κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει το "ΕΘΝΟΣ",  εστιάζεται στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση). Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητάς τους (οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα) που θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης & εμπορίας.

Θα επιχειρηθεί η εισαγωγή ή ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών, τεχνολογιών και συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού, με στόχο να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών των τομέων και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, θα επιδιωχθούν η βελτίωση της οργάνωσης της αγοράς στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η εξεύρεση νέων αγορών και η στήριξη ενεργειών προώθησης των αλιευτικών προϊόντων.

Καινοτόμες επενδύσεις

Στον κλάδο της συλλεκτικής αλιείας θα στηριχθούν επενδύσεις που α) βελτιώνουν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας και β) προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα και συγκεκριμένα επιτρέποντας στους αλιείς να πραγματοποιούν την επεξεργασία, την εμπορία και την άμεση πώληση των δικών τους αλιευμάτων, καθώς και καινοτόμες επενδύσεις επί του σκάφους για τη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων.

Στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα επιχειρηθεί να τονωθεί με την προώθηση νέων μορφών υδατοκαλλιέργειας με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, καθώς και με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Η στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει επίσης τη διευκόλυνση της διαφοροποίησης με τη στήριξη της πολυλειτουργικής υδατοκαλλιέργειας, που επιτρέπει τη διαφοροποίηση του εισοδήματος των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας.

Μέτρα

Οι δράσεις που θα στηριχθούν από το νέο πρόγραμμα

Για τους σκοπούς βελτίωσης των προϊόντων που εκφορτώνονται, της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας θα στηριχθούν επενδύσεις στις υποδομές και συγκεκριμένα σε αλιευτικούς λιμένες, τόπους εκφόρτωσης και αλιευτικά καταφύγια.

Η στρατηγική εστιάζει στη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, και στην προώθηση της υδατοκαλλιέργειας, με υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Αλιευτικά σκάφη

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμπεριληφθούν μέτρα στήριξης επενδύσεων σε αλιευτικά σκάφη με εξοπλισμούς που βελτιώνουν την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων, περιορίζουν τις φυσικές & βιολογικές επιπτώσεις της αλιείας, μειώνουν τα ανεπιθύμητα αλιεύματα.

Επίσης, με το νέο πρόγραμμα θα ενισχυθούν παρεμβάσεις για την κατασκευή ή την τοποθέτηση στατικών ή κινητών εγκαταστάσεων για την προστασία και τη βελτίωση της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας, τη διαχείριση – αποκατάσταση – παρακολούθηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών NATURA 2000.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης από τη Ρόδο: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο γνήσιος αντίπαλος της ΝΔ

Στην έναρξη της ομιλίας του, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε λίγα χρόνια θα είναι ξανά …