807 εκατομμύρια ευρώ η «μαύρη τρύπα» του ΟΑΕΕ

oaee-plagia

«Μαύρη τρύπα» 807 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφει ο Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου, προσανατολίζεται στην υποβολή αιτήματος ενός ακόμη δανείου, για να κρατηθεί στα πόδια του, κάτι που φαντάζει πια πολύ δύσκολο, μιας και το έλλειμμα χαρακτηρίζεται ως μη διαχειρίσιμο.
Ως λύση είναι η επιπλέον χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ με το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος επιτηδεύματος και εισπράττεται μέσω TAXIS.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βούλιαξε στη δίνη των ελλειμμάτων και κατά το τρέχον έτος, καθώς το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων ήταν αρνητικό κατά 419 εκατ. ευρώ και μόνο εξαιτίας της μη απόδοσης των κεφαλαίων που εισπράττει για λογαριασμό τρίτων, κυρίως του ΕΟΠΥΥ, πληρώνονται κανονικά οι συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων της τάξης των 884 εκατ. ευρώ, αποδόθηκαν εντός του 2015 μόλις τα 334 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, στο τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι οι οφειλές του ΟΑΕΕ προς τον ΕΟΠΥΥ θα υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, με άμεση συνέπεια στη λειτουργία του δεύτερου.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του Ταμείου, η κρατική χρηματοδότηση για συντάξεις και ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα 1,441 δισ. ευρώ απο 1,668 δισ. ευρώ φέτος (προσωρινός απολογισμός) και 1,781 δισ. ευρώ το 2014. Δηλαδή, η κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου το 2016, θα είναι μειωμένη κατά 227 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 (ποσοστό 13,60%) και κατά 340 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (μείωση της τάξης του 19%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη και αποκαλύπτει η «Κ», και το 2016 θα είναι ένα δύσκολο έτος για το ταμείο των εμπόρων - βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, καθώς τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΕ θα ανέλθουν στα 4,018 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα εκτιναχθούν στα 4,825 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ο Οργανισμός προεξοφλεί αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων για κύρια ασφάλιση κατά 101 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 1,597 δισ. ευρώ από 1,496 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.
Οι εισφορές (παλαιές και νέες) για τον κλάδο υγείας υπολογίζονται στα 428 εκατ. ευρώ, ενώ στα 218 εκατ. ευρώ εκτιμάται η εισφορά των συνταξιούχων για τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν 15 εκατ. ευρώ για την Εργατική Εστία, 16,6 εκατ. υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού που καλύπτει υγειονομικά επαγγελματίες που έχουν διακόψει το επάγγελμά τους, 55 εκατ. ευρώ για την ανεργία των αυτοαπασχολούμενων, 45 εκατ. ευρώ εισφορά των συνταξιούχων προς το ΑΚΑΓΕ, ενώ επιπλέον 175 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις 3 ειδικές εισφορές - περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με μνημονιακούς νόμους και παραμένουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …