Αυτά είναι τα καινούργια πρόστιμα πάταξης της φοροδιαφυγής

prostimanea

Εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η εγκύκλιος που περιλαμβάνει τα νέα πρόστιμα που θεσπίστηκαν με έναν από τους τελευταίους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα οποία χαρακτηρίζονται αναγκαία για τον εξορθολογισμό των προηγούμενων διατάξεων και την οριστική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα:

- Για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή δήλωσης στην περίπτωση που προκύπτει φόρος ή η δήλωση αφορά παρακρατούμενο φόρο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπλέον προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.

- Στις περιπτώσεις άρνησης των φορολογούμενων να παρέχουν πληροφορίες ή στοιχεία κατά τον έλεγχο προβλέπεται πρόστιμο 100-250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.

- Για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ) αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί το στοιχείο που δεν εκδόθηκε.

- Για εκπρόθεσμη υποβολή, ή υποβολή δήλωσης φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά) προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.

- Για παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου το οποίο δεν θα είναι χαμηλότερο των 300 ευρώ ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ

- Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που συνεπάγεται μη καταβολή φόρου άνω των 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ για ΦΠΑ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης από Σητεία: Φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισκέφτηκε τη Μονή Τοπλού - Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τη φτωχοποίηση και την πίεση, …