Το μυστικό για να μην φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια

enoikia
Σε ισχύ θα μπει απο το 2016 η διάταξη του νόμου πλέον με τα προαπαιτούμενα μέτρα η οποία ορίζει ότι, μετά την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στην εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώνουν τα ανείσπρακτα ποσά σε ειδικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης, αλλά με ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα καταστρατήγησης από ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 18ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ» και την οποία αναλύει το dikaiologitika.gr, υπενθύμισε, στο πλαίσιο εκδήλωσης ιδιοκτητών το Σάββατο, ότι η μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων ήταν πάγιο και ανυποχώρητο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, με γνωστές τις πρόσφατες περιπέτειες του θέματος. «Αφότου ήδη καταργήθηκε η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, αίτημά μας ήταν πλέον να αναβληθεί η φορολόγησή τους μέχρι τον χρόνο της τυχόν είσπραξής τους.
Για να γίνει αυτό όμως χωρίς τον κίνδυνο εκτεταμένης καταστρατήγησης, που θα οδηγούσε σε τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια σε ανατροπή της όποιας ρύθμισης, δεν θα αρκούσε πλέον μια απλή υπεύθυνη δήλωση του φορολογούμενου, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μια οποιασδήποτε μορφής δικαστική απόφαση ή έστω προσφυγή στη δικαιοσύνη, που να αποδεικνύει την αλήθεια της δήλωσης περί μη είσπραξης των μισθωμάτων», ανέφερε προσυπογράφοντας τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις. \
Συγκεκριμένα ορίστηκε ότι τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα ανείσπρακτα μισθώματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η νέα ρύθμιση δεν προϋποθέτει εξώσεις, και ούτε καν διεξαγωγή δίκης, αφού αρκείται σε απλή άσκηση αγωγής, έστω και την τελευταία στιγμή προ της κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης.

Σε σχέση με τη φορολογία ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 487 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,87 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2016, σε επίπεδα πάνω από 3,7 δις. Ευρώ καθώς, πέρα από την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2015 θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του 2016.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Ζήτησα από τον Χρυσοχοΐδη γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ

Το δικό του μήνυμα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, έστειλε ο πρωθυπουργός μέσα …