Οδηγίες για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας

ypourgeio_paideias_232518768
Ενημέρωση για τη διεξαγωγή εξετάσεων αξιολόγησης επιπέδου γλωσσομάθειας μαθητών της Δ/θμιας Εκπαίδευσης με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η πράξη με τίτλο «Δημιουργία Συστήματος Ηλεκτρονικών Εξετάσεων για το ΚΠΓ και Πλατφόρμα Τηλεκατάρτισης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των εξεταστών» σε συνέργεια με την πράξη «Διαφοροποιημένες και Διαβαθμισμένες Εθνικές Εξετάσεις Γλωσσομάθειας» χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιούνται στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Πρόσβαση στο σύστημα αιτήσεων - απόκτηση κωδικών

Όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://kpg.cti.gr/ επιλογή μενού «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ» - «ΕΓΓΡΑΦΗ» συμπληρώνοντας αρχικά τη φόρμα απόκτησης κωδικών πρόσβασης στο σύστημα των αιτήσεων συμμετοχής.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όσοι μαθητές ζητήσουν και λάβουν κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα αιτήσεων θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις που θα υλοποιηθούν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015 και στις προαναφερόμενες περιοχές.
Όλες οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στα συγκεκριμένα έργα αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης ενισχύοντας το θεσμό του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, τη σύνδεση του με την εκπαίδευση και τη δημιουργία ενός σύγχρονου τεχνολογικά εξεταστικού συστήματος για την πιστοποίηση των ικανοτήτων γλωσσομάθειας με χρήση των ΤΠΕ.
Οι ευρύτεροι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν:
(α) στην πιστοποίηση της γνώσης των ξένων γλωσσών προς όφελος και διευκόλυνση των πολιτών
(β) στην αναβάθμιση και αξιολόγηση του συστήματος εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει προβλεφθεί η ουσιαστική αξιοποίηση των ΤΠΕ για εξετάσεις πιστοποίησης ικανοτήτων γλωσσομάθειας μέσω Η/Υ επιτυγχάνοντας την δημιουργία της ψηφιακής εκδοχής του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).
Δηλαδή ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης ικανοτήτων γλωσσομάθειας μέσω του οποίου οι υποψήφιοι θα εξετάζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου να διαπιστωθεί / πιστοποιηθεί το επίπεδο τους. Ένα ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας αξιολόγησης είναι η προσαρμοστικότητα του συστήματος που έχει αναπτυχθεί ώστε να επιτρέπει τη διάγνωση του επιπέδου γλωσσομάθειας κατά την εξεταστική διαδικασία.
Για την επίτευξη των στόχων του έργου παράγεται υλικό πιστοποίησης, μεθοδολογίες εξέτασης, υποδομές και τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα αξιολόγησης.
Επιπλέον προβλέπεται η διενέργεια εξετάσεων, αποκλειστικά με χρήση υπολογιστών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της Δ/μιας Εκπαίδευσης. Με την παρούσα παρέχεται πληροφόρηση προς την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα προς τους μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε εξετάσεις αξιολόγησης του επιπέδου γλωσσομάθειας, που θα πραγματοποιηθούν σε σχολικά εργαστήρια πληροφορικής και σε ελεγχόμενη γεωγραφική κλίμακα.
Το έργο υλοποιείται με τελικό δικαιούχο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», οργανισμό εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τη συνεργασία τμημάτων ξένων γλωσσών και φιλολογιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φέρουν την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ). Η αναγκαία πληροφόρηση προς όλους τους ενδιαφερόμενους παρέχεται κυρίως μέσω του δικτυακού τόπου: http://kpg.cti.gr
Η συμμετοχή των μαθητών θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων προκειμένου να μελετηθούν και να αξιολογηθούν οι συνθήκες διεύρυνσης της ψηφιακής εκδοχής του ΚΠΓ. Ιδιαιτέρως, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην εξέλιξη και οριστική διαμόρφωση ενός πλέγματος υπηρεσιών, συστημάτων και διαδικασιών τα οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει ευρύτερα η πολιτεία. Για το σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διευκολύνουν τη συμμετοχή των μαθητών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Οι εξετάσεις που θα διεξαχθούν έχουν τον χαρακτήρα διάγνωσης – αξιολόγησης του επιπέδου γλωσσομάθειας και απευθύνονται σε μαθητές της Δ/μιας Εκπαίδευσης του τρέχοντος σχολικού έτους προκειμένου να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν.
Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες, και ειδικότερα όσοι προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας, θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το επίπεδο των υφιστάμενων ικανοτήτων τους.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ελεγχόμενη γεωγραφικά κλίμακα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015 σε εργαστήρια πληροφορικής σχολικών μονάδων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε ανοιχτή πρόσκληση που απεύθυνε το ΙΤΥΕ-«ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και συγκεκριμένα στις πρωτεύουσες (ή / και πόλεις) των ακόλουθων νομών της χώρας: Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ, Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ν. ΑΧΑΪΑΣ, Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ, Ν. ΣΕΡΡΩΝ, ΚΡΗΤΗ (Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ) Εφόσον η ζήτηση εκ μέρους των μαθητών υπερβεί τη δυναμικότητα υποδοχής των εξεταστικών κέντρων, η τελική επιλογή θα γίνει με κλήρωση.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων μετά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI 12.04.2021, 15:31 Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός …