Θα πληρώσουμε 13,3 δισ. για να γεμίσουν τα ταμεία

χρεη

«Μαύρη τρύπα» που φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ εξακολουθεί να καταγράφει ο προϋπολογισμός στο «μέτωπο» των εσόδων παρά τις αυξημένες εισπράξεις του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 13,3 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος (53,1 δισ. ευρώ). του φετινού προϋπολογισμού.

Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, είχαν εισπραχθεί από φόρους 34 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο στόχος αποκλειστικά για τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνεται στα 43,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου.

Τι θα πληρώσουμε:

Είναι η πρώτη φορά φέτος που συμπίπτει χρονικά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ. Η 3η υποχρέωση αφορά στην καταβολή της αυξημένης δόσης για την παραμονή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα είναι η πρώτη φορά που οι οφειλέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη αυξημένη δόση που προήλθε από την αναπροσαρμογή του επιτοκίου.

Οι περίπου 25.000 κερδοφόρες εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπες με την πρώτη από τις δύο δόσεις καταβολής των αναδρομικών που προήλθαν από την αύξηση της προκαταβολής φόρου. Μόνο από αυτή τη δόση, προκύπτει φόρος 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον Νοέμβριο και άλλα τόσα για τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το TheToc, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, στο ταμείο θα πάνε όλοι οι επαγγελματίες για την καταβολή της 2ης δόσης του ΦΠΑ. Στο ταμείο θα πάνε επίσης αγρότες και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, ακινήτων με πισίνα και «σκαφάτοι». Οι πρώτοι λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου και οι δεύτεροι για τις τελευταίες εκκρεμότητες με τον φετινό φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ο Δεκέμβριος θα είναι εξίσου βαρύς μήνας καθώς πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να αποφέρουν περίπου 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Το μενού συμπληρώνεται με τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και την αυξημένη προκαταβολή αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ποιο είναι το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τον Δεκέμβριο; Όποια οφειλή του Δεκεμβρίου δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα, θα οδηγήσει τον οφειλέτη των 100 δόσεων εκτός ρύθμισης 100 δόσεων με τη συμπλήρωση ενός μήνα καθυστέρησης

O προϋπολογισμός

Ωστόσο, η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα υπερκαλύπτεται από την υπερσυγκράτηση κατά 4,19 δισ. ευρώ των δαπανών και τη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εμφανίζει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου «μαγική εικόνα» με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,532 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα υπερβαίνει κατά 2,1 δισ. ευρώ τον στόχο που είχε τεθεί. Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 793 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,448 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 2,881 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου δείχνουν τα εξής:

1 Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,755 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 5% έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

2 Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,66 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,898 δισ. ευρώ ή 4,9 % έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,867 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs), σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο. Ειδικότερα, στο δεκάμηνο πάνω από τον στόχο βρέθηκαν τα έσοδα από:

 • Άμεσους φόρους ειδικών κατηγοριών κατά 20 εκατ. ευρώ.
 • Φόρους στην περιουσία κατά 222 εκατ. ευρώ.
 • Λοιπούς άμεσους φόρους κατά 39 εκατ. ευρώ.
 • ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 46 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, κάτω από το στόχο ήταν τα έσοδα:

 • Φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 243 εκατ. ευρώ.
 • Φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 84 εκατ. ευρώ.
 • ΦΠΑ λοιπών κατά 185 εκατ. ευρώ.
 • Λοιπών φόρων κατανάλωσης κατά 51 εκατ. ευρώ.
 • Το σύνολο των λοιπών μη φορολογικών εσόδων κατά 73 εκατ. ευρώ.

3 Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,277 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 344 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (2,621 δισ. ευρώ).

4 Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3.095 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 208 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

Έσοδα Οκτωβρίου
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.438 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι του αναθεωρημένου μηναίου στόχου κατά 150 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η αύξηση που κατέγραψαν:

 • Οι φόροι στην περιουσία με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά 201 εκατ. ευρώ.
 • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 40 εκατ. ευρώ.
 • Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 42 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα:

 • του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 49 εκατ. ευρώ,
 • του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 100 εκατ. ευρώ,
 • του ΦΠΑ λοιπών κατά 105 εκατ. ευρώ.

5 Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 40,548 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,194 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (44,742 δισ. ευρώ).

6 Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,727 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,165 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,822 δισ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 395 εκατ. ευρώ.

7 Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,821 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,029 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (3,850 δισ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1,297 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Οκτώβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,352 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 312 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,702 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 523 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

8 Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 651 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 211 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, κυρίως λόγω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι

©ORNITHOLOGIKI_AnastasiosSakoulis 21.04.2021, 22:11 Για άλλη μία χρονιά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος …