Ξεκίνησε η μάχη της Αυτοδιοίκησης κατά της κυβέρνησης(ΦΩΤΟ)

giorgos-patoulis-kede

Εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των δήμων της Αττικής, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, με τους συναδέλφους τους σε Πάτρα, Βόλο και Θεσσαλονίκη να βγαίνουν επίσης σήμερα στο δρόμο και να κηρύσσουν τον πόλεμο για την μη ανανέωση των συμβάσεων τους.

ypourgeio-ergasias-sumbasiouxoi-stin-topiki-autodioikisi

Με ανακοίνωσή τους στην κοινή τους δράση, ζητούν να παραμείνουν στη δουλειά τους και να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».Δείτε φωτο:

ypourgeio-ergasias-sumbasiouxoi-stin-topiki-autodioikisi (1)

Την ίδια ώρα το μέτωπο του πολέμου αυξάνεται με την συμμετοχή και των δημάρχων, οι οποίοι δια του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος στην συνεδρίαση του Οργάνου, ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται από την Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, επισήμανε:

«Οι Δήμοι λειτουργούν σήμερα οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 60%.

Το 2016 οι Κ.Α.Π. θα είναι 1 δις ευρώ λιγότεροι από τις ανελαστικές μας δαπάνες. Κι αυτό το νούμερο δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποτυπώνεται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 που κατατέθηκε πριν μερικές μέρες στη Βουλή.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βάλλεται με σχέδιο. Της αφαιρούνται θεσμοθετημένοι πόροι.

Κατά την άποψη της Κ.Ε.Δ.Ε., η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται στοχευμένη επίθεση. Απαξιώνεται με σχέδιο και σύστημα, αφού τον τελευταίο χρόνο η Κυβέρνηση νομοθετεί σε βάρος των Δήμων, χωρίς να κάνει διάλογο, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί πως καμία απόφαση που τους αφορά δεν θα λαμβάνεται χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα διαβούλευση με την ΚΕΔΕ.

peda_aftodioikisi

Αφαιρούνται συστηματικά θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά :

1. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

2. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους παραχωρησιούχους του Δημοσίου.

3. Η κατάργηση μιας σειράς τελών που αφορούν τους Δήμους (π.χ. φόρος ζύθου)

4. Η προωθούμενη ρύθμιση για αφαίρεση από τους Δήμους των τελών που αφορούν τις βοσκήσιμες γαίες και η απόδοση των τελών αυτών στις Περιφέρειες. Παίρνουν από τους Δήμους και δίνουν στις Περιφέρειες τα τέλη για τις βοσκήσιμες εκτάσεις.

5. Η μη απόδοση των παρακρατηθέντων για το 2015

Το 2016 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους Δήμους, οι οποίοι αν δεν αντιδράσουν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Κι αυτό γιατί :

• Το 2016 έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό να δοθούν στους Δήμους μόλις το 50% αυτών που προβλέπονται από το Ν 3852/2010.

• Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τους Δήμους άνω των 2,5 δις ευρώ το 2016.

• Υπάρχει ένας ουσιαστικός αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δίδονται 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα το 2015, από αυτά που είχαν προβλεφθεί και προϋπολογιστεί, και 590 εκατομμύρια για το 2016.

Και το 2016 οι Δήμοι είναι αυτοί που θα σηκώσουν το κύριο βάρος για τη δημιουργία πλεονασμάτων, την ίδια περίοδο που οι υπόλοιποι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης θα εξακολουθούν να παράγουν και το 2016 ελλείμματα.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων. Μεταξύ άλλων προτείνει :

• Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ

• Συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ τουλάχιστον κατά 10%.

• Δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Οι πόροι του νέου αυτού ταμείου θα προέρχονται από τη νέα γενιά των παρακρατηθέντων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

• Πρόσβαση των Δήμων στους πόρους του ΤΠΔ με χαμηλό επιτόκιο, στο ύψους που δανείζεται και το υπόλοιπο Δημόσιο.

• Αντιμετώπιση των χρεών των κόκκινων Δήμων με μια λύση πακέτο για όλους.

Καλώ τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων να δώσουν δυναμικό παρόν στις εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης, γιατί:

Μπροστά στο ζοφερό σκηνικό που δημιουργείται ενόψει της νέας χρονιάς, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε απέναντι στις νέες προκλήσεις, να συζητήσουμε για θεσμικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες, καθώς και να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ επιβεβλημένη την παρουσία όλων μας στις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., ώστε μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτή και με τις αποφάσεις που θα λάβουμε, να δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους μας να προχωρήσουν σε ένα Νέο Ξεκίνημα».

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης από Σητεία: Φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισκέφτηκε τη Μονή Τοπλού - Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τη φτωχοποίηση και την πίεση, …