Εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι: Ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου

κκ

Στην Ελλάδα βρέθηκε την Πέμπτη, ο Γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συναντήθηκε με τους Κοινωνικούς Εταίρους, σε μία συγκυρία για την Ελλάδα, πολύ δύσκολη, με τους εργαζόμενους να βιώνουν σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και να παλεύουν για πράγματα που κάποτε ήταν κεκτημένα δικαιώματά τους, εφόσον βέβαια ανήκουν στον εργασιακό χώρο και όχι σε μία από τις ατελείωτες ουρές ανέργων.
Αυτό άλλωστε επισημάνθηκε από το σύνολο των τοποθετήσεων στην συζήτηση, όπου οι κοινωνικοί εταίροι, διαπίστωσαν ότι:
-Από το 2010 που σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο, παρατηρείται ουσιώδης ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.
-Οι δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας και των μνημονίων διεθνούς δανεισμού της χώρας οδηγούσε και οδηγεί σε διαδικασίες εικονικότητας στον όποιο, κυρίως άτυπο, διάλογο με το Κράτος, με κύριο χαρακτηριστικό την αναγγελία προαποφασισμένων μέτρων, χωρίς περιθώριο ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.
Μετά την ανάλυση όλων των σημερινών δεδομένων, συμφώνησαν στο ότι ο τριμερής κοινωνικός διάλογος, «πρέπει έμπρακτα να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της συλλογικής αυτονομίας και των αποτελεσμάτων του από όλους» και εστίασαν στην αναγκαιότητα λήψης όλων των μέτρων εκείνων που θα συμβάλλουν:
-στην μείωση της εφιαλτικής για τη χώρα ανεργίας, πάταξης της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας,
-στην επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ,
-στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης,
-στην επεκτασιμότητα των ΣΣΕ για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων,
-στην αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων,
-στην αναβάθμιση της ουσιαστικής συμβολής και συμμετοχής των εθνικών κοινωνικών εταίρων στις πολιτικές επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης,
-στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατοχύρωσης επαγγελματικών προσόντων και ειδικοτήτων και
-στην ευαισθητοποίησης του κόσμου της εργασίας στη διαφορετικότητα και την πολυφυλετική και αλληλοεξαρτώμενη σύγχρονη κοινωνία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη για το Πρόγραμμα «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο πιο αυστηρά επιχειρησιακό δόγμα με στόχο να αντιμετωπίζονται οι …