ΕΔΩ το σχέδιο για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

katrougalos

Στον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή Γ. Βερνίκο, παρέδωσε το κείμενο αρχών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό,  που προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με βάση τον κανόνα βιωσιμότητας αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος,  ο  υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο εναλλακτικός τρόπος προσαρμογής  που προτείνει το κυβερνητικό σχέδιο είναι σαφές  ότι θα οδηγεί σε συνεχείς περικοπές προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ενιαίου επικουρικού, το οποίο δε λαμβάνει πλέον ενίσχυση από το κράτος η το ΑΚΑΓΕ.

Επιπλέον, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με άλλους συντελεστές για τους υψηλόμισθους, άλλους για τις μεσαίες αποδοχές και άλλους για τους χαμηλόμισθους.

Το κείμενο θα αποτελέσει τη βάση του εθνικού διαλόγου που θα διεξαχθεί στην ΟΚΕ χωρίς την παρουσία της ΓΣΕΕ για το επόμενο διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να μετατεθεί τον Ιανουάριο.

Στο κείμενο σύμφωνα με το protothema.gr, επισημαίνεται ότι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δε θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις,αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος  καθώς οι  συντάξεις, και ιδίως οι κύριες, πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις.

Η εθνική σύνταξη θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια  και θα είναι ισόποση με το 60% του μέσου εισοδήματος.  Δηλαδή θα θεσπιστεί ρήτρα ανάπτυξης  και οι συντάξεις θα αυξομειώνονται μαζί  με το ΑΕΠ και την κατάστασης της οικονομίας.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί  και θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και το ποσοστό αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν από αναλογιστική μελέτη  με τη βοήθεια του διεθνούς γραφείου εργασίας ( ILO) ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις η βασική σύνταξη θα  ενώ θα καθιερωθεί ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων με βάση τρία κριτήρια:

1.Το μισθό του εργασιακού βίου (ή εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες η τους αγρότες)

  1. Ενιαίο, ανά μισθολογική η εισοδηματική κατηγορία ποσοστό αναπλήρωσης
  2. Τα έτη ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερος ο συντελεστής  για τις χαμηλότερες αποδοχές πχ:  65% για μισθό έως 800 ευρώ, 60% από 800-1300, 55% από 1300 έως 1800, 50% από 1800 και πάνω.

Επαναλαμβάνεται ότι τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα συγχωνευθούν κάτω από την ομπρέλα ενός ενιαίου φορέα ενώ θα υιοθετηθεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού των εισφορών.

Τέλος, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης  του συστήματος προκειμένου να καλυφθεί μέρος της απώλειας των αποθεματικών των ταμείων  προβλέπει:

-Την αξιοποίηση των διαθεσίμων των ταμείων , στο πλαίσιο ενός σύγχρονου , αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου

-Ενιαίο σύστημα κοινωνικών πόρων

Την αξιοποίηση  μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου η οποία πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών  των ταμείων .

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο AstraZeneca

Επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο AstraZeneca σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια …