Μας πετάνε ή όχι έξω από την Συνθήκη από την Σένγκεν;

farmakonisi-prosfyges-620x320

Τι ακριβώς παιχχνίδι παίζεται σε βάρος της Ελλάδας με το προσφυγικό και άρα ως κυβέρνηση υπάρχει ετοιμότητα, αντίληψη και αντίδραση επί της ουσίας, για αποτροπή των Ευρωπαικών σχεδίων, σε βάρος μας;

Στο χθεσινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας Le Soir είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή που έστειλε ο Επίτροπος για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις στον Πρόεδρο Γιούνκερ όπου αφού περιγράφει «τις άθλιες συνθήκες στη Λέσβο» τονίζει ότι «δεν υπάρχει φροντίδα έκτακτης ανάγκης και πως βρέφη πεθαίνουν από υποθερμία».

Ο Επίτροπος κάνει λόγο για παντελή έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν παιδιά από υποθερμία και νέοι άνθρωποι από πνευμονία, απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν κλινοσκεπάσματα και σκηνές.

Η εφημεριδα Le Soir υπογραμμίζει επίσης οτι βρίσκεται «στα ύψη ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, η οποία κατηγορείται ότι δεν κάνει τη δουλειά της». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της κατάστασης στη Λέσβο, η οποία τείνει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρει, επίσης, οτι τα λεγόμενα hotspots παραμένουν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες στην Ελλάδα να εξακολουθούν να κατευθύνονται μαζικά προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, οτι παρόλο που οι υπεύθυνοι της Επιτροπής και οι εκπρόσωποί της είχαν μέχρι τώρα φανεί πολύ ευνοϊκοί απέναντι στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας δημόσια ότι τα «hotspots» βρίσκονται σε καλό δρόμο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι έχουν αρχίσει πλέον να εγκαταλείπουν την ξύλινη γλώσσα και να επισημαίνουν μια σειρά από παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναληθή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονταιειδικά από την Τετάρτη, για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, να δηλώνει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι:

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν», όταν την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες κοινοτικός Επίτροπος ανέφερε πως «όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, που  ερωτηθείς αν και κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο τη ζώνη Σένγκεν, απάντησ: «Δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου. Όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για τον χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως ανέφερα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, οι πάντες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν».

Επίθεση στην Ελλάδα για το ζήτημα εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, τονίζοντας:

«Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί την βοήθεια της Ε.Ε. Καλώ τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο πώς θα φυλάξει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα και γιατί δεν αποδέχεται τη συνδρομή συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ.»

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ. Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια Απριλίου 2024

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη …