Τιμωρία για όσους απέκτησαν ακίνητα

AKINHTA6_581_355
Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το συντομότερο η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να συγκροτεί επιτροπή που θα υποβάλλει τις προτάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην περιφέρεια Αθηνών, καταθέτοντας το συνολικό πλάνο των προτάσεων της μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ώστε να υπάρχει οριστική δράση εντός του 2016.

Ο ΤΑΠ

Το τέλος που εισπράττουν οι δήμοι υπολογίζεται με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου
Σήμερα η αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου Επίσης με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται ο οικοπεδούχος στην περίπτωση της αντιπαροχής.
Ο φόρος μεταβίβασης
Στις αγοραπωλησίες ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν από το 2006.
Ο φόρος για την αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται στο ποσό της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και τα οποία είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι νέες τιμές να ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ενώ καθοριστική είναι η σημασία τους για τον προσδιορισμό των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 5,86 μονάδων (+0,11%) …