Τσίπρας: Πολυτέλεια η διαφωνία όπου υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης(VIDEO)

tsipras-programmatikes-voyli

Με αναφορά στο Προσφυγικό και τα σενάρια εξόδου από τη Σένγκεν άρχισε την ομιλία του από τη βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες για μια ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας, έτσι έγραφαν σ’ όλους τους τόνους, όχι από την Ευρωζώνη αλλά από την Σένγκεν.» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κινδυνολόγους και καταφέρθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας . «Δυστυχώς πρώτοι οι βουλευτές της ΝΔ αναπαρήγαγαν, αποδεχόμενοι τα πιο ακραία σενάρια, ότι η χώρα ορθώς εγκαλείται και ότι βγαίνει από το Σένγκεν».

«Εκεί που υπάρχει ύψιστο ζήτημα εθνικής ευθύνης, η διαφωνία είναι πολυτέλεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι: «κατανοώ ότι βρίσκεστε σε μία ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία. Πείτε μας επιτέλους που και σε τι διαφωνείτε; Θέλετε ή όχι να εκπληρώσει η χώρα τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις ως προς τα κέντρα υποδοχής; Ή μήπως συντάσσεστε με ακραίες φωνές;».

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας δόθηκε οριστικό τέλος στα ακατανόητα σενάρια περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Τόνισε επίσης «ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι στήνουν φράχτες».

Για τον προϋπολογισμό είπε ότι, «εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.

Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …