Κατά μία 8ετία η μείωση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη στο Δημόσιο(παράδειγμα)

sintaxiouxos

Χιλιάδες ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών ΙΚΑ, αλλά και ΟΑΕΕ, όπως και ΕΤΑΑ, θα επιβαρυνθούν από τα νέα όρια ηλικίας μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με όφελος την έξοδο με πλήρες ποσό σύνταξης έως και 8,5 έτη νωρίτερα.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορούν να γίνουν ευνοϊκότερες, για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και των υπαλλήλων ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως και για τους ασφαλισμένους σε άλλα ειδικά ταμεία (Τύπου, Τραπέζης της Ελλάδος κ.λπ.), εφόσον έχουν τουλάχιστον τα 25 έτη ασφάλισης έως το 2012.

Για αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως αποκαλύπτει σήμερα με πίνακες και παραδείγματα  το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελεύθερου Τύου, δείχνει ότι για ισχύουν δύο εναλλακτικές προϋποθέσεις εξόδου. Είτε με τα όρια ηλικίας που οδηγούν σταδιακά στα 67 είτε με τα όρια που οδηγούν στα 62 για πλήρη σύνταξη.

Η διαφορά είναι ότι όσοι έχουν λιγότερα από 35 έως 37 έτη θα βγουν στη σύνταξη με μεγαλύτερες αυξήσεις ορίων ηλικίας και σίγουρα πολλοί θα περιμένουν έως το 67ο έτος, ενώ, αν συμπληρώσουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης, τότε η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι μικρότερη.

Πώς μειώνεται το όριο ηλικίας έως και 8 χρόνια για πλήρη σύνταξη στο Δημόσιο με αντάλλαγμα την αύξηση των ετών ασφάλισης

Ασφαλισμένος στο Δημόσιο που συμπλήρωσε 25 έτη το 2011 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει τη χρονιά που θα κλείσει τα 56 ή με πλήρη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν θα είναι 61 ετών. Σήμερα είναι 56 ετών. Αν παραμείνει έως το 2021 στην υπηρεσία και συμπληρώσει τότε 35 έτη (25 έτη το 2011+10 έτη έως το 2021=35 έτη), τότε μπορεί, εξαγοράζοντας 1 μόνο έτος, να συμπληρώσει 36 έτη και να αποχωρήσει με απώτατο όριο συνταξιοδότησης το 61ο έτος και 8 μήνες, παίρνοντας πλήρη σύνταξη.

Αν έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει 4 έτη, τότε θα έχει την 35ετία το 2017 και θα αποχωρήσει στα 59 και 6 μήνες, γιατί θα πάει με το όριο ηλικίας των 58 ετών και την έξοδο με 36 έτη. Γλιτώνει δηλαδή σχεδόν 8 χρόνια, γιατί, αν μείνει χωρίς να αυξήσει το χρόνο ασφάλισης, θα πάρει πλήρη στα 67. Αν αποχωρήσει με τα χρόνια που θα έχει το 2017 (31), θα περιμένει να γίνει 60 και 2 μήνες για να πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 18% και με έξτρα περικοπή κατά 10%, ήτοι θα έχει απώλεια σύνταξης κατά 28%.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες

Η ευρωπαική οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα …