Die Welt: Ακυβέρνητο πλοίο η Ελλάδα

xreos-ellada

Καταστροφικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών η Welt. Σύμφωνα με πληροφορίες της, η πρώτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού», εκμυστηρεύτηκαν ευρωπαϊκοί διαπραγματευτικοί κύκλοι προς την Welt της Κυριακής. «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», λέει ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται και προσθέτει: «(Η κυβέρνηση) συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις σχετίζονται και με την δύσκολη εσωπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Σύμφωνα με τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. Η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο, αναφερόταν (στην έκθεση) στο προοίμιο της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα». Σύμφωνα με τις ίδιες, «ο υπ. Οικονομικών της Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ‘φιλικός, ωστόσο γίνονται ελάχιστα’».

Αναβάλλεται εκ των πραγμάτων η συζήτηση για το χρέος

Αναφερόμενη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών για την καταβολή της δόσης του ενός δις ευρώ, η Die Welt σημειώνει ότι παντού διαπιστώνονται προβλήματα. «Ειδικά στη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. ‘Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν σχέδιο’, σχολιάζουν, φανερά εκνευρισμένοι, διαπραγματευτικοί κύκλοι». Το δεύτερο σημείο τριβής, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά την σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Δεδομένου ότι καθυστερεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα εάν θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει μετά την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Στους ίδιους λόγους οφείλεται και το ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του χρέους. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί όταν θα κατατεθεί η έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Τουλάχιστον αυτή την φορά οι καθυστερήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Αθήνα σε νέα οικονομική ασφυξία, αναφέρουν κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι προσθέτουν ότι «δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, έχει κατά συνέπεια μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …