Απολύσεις 85.000 εργαζομένων και από την «Anglo American»

ΑΠΟΛΥΣΗ

Δραστικά και επώδυνα μέτρα λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι κολοσσοί του κλάδου των πρώτων υλών για να αντιμετωπίσουν την καθίζηση των τιμών, καθώς δεν διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Με φόντο τη «βουτιά» κατά 40% της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος από την αρχή του έτους, η «Anglo American» ανακοίνωσε χθες ότι θα απολύσει 85.000 από τους 135.000 εργαζομένους της, θα κλείσει το 60% των ορυχείων και χυτηρίων της, θα αναστείλει τη διανομή μερίσματος για τους επόμενους 18 μήνες, θα «ψαλιδίσει» τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες και θα επιχειρήσει να αντλήσει 3-4 δισ. δολ. από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

«Κανένα στοιχείο ενεργητικού που παράγει αρνητικές ταμειακές ροές δεν θα μείνει στο χαρτοφυλάκιό μας. Είναι μια στρατηγική απόφαση και δεν θα κάνουμε πίσω», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Κιουτιφάνι.

Κατά το δημοσίευμα από το imerisia.gr, το σχέδιο αναδιάρθρωσης -και ιδίως το «πάγωμα» του μερίσματος προκάλεσε σοκ στους επενδυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή του ομίλου να υποχωρήσει πάνω από 12%, σε ιστορικό χαμηλό.

Ο αντίκτυπος του σοκ έγινε αισθητός και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, με τη μετοχή της Glencore (που είχε ανακοινώσει αντίστοιχα μέτρα λίγους μήνες πριν) να υποχωρεί κατά 7%, της Rio Tinto κατά 6% και της BHP Billiton κατά 5%. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο κ. Κιουτιφάνι (ο οποίος πούλησε το εταιρικό τζετ με το που ανέλαβε τα ηνία της Anglo American το 2013) επιβεβαίωσε ότι ο ιστορικός όμιλος θα εγκαταλείψει τα πολυτελή γραφεία του στο κέντρο του Λονδίνου και από το 2017 θα συστεγάζεται με τη θυγατρική εταιρεία παραγωγής διαμαντιών De Beers.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΔΕΔΥ- Για απαράδεκτες δηλώσεις προέδρου ΓΣΕΕ κατά της απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

View this email in your browser ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις …