Ψηφιακό σκοτάδι για τους φτωχούς του πλανήτη

intern
Ως τα τέλη του 2015 περίπου ένα στα δύο νοικοκυριά παγκοσμίως θα έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ποσοστό 46% έναντι 44% έναν χρόνο νωρίτερα και 30% το 2010. Η διείσδυση όμως του μέσου στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι δυσανάλογη και το ψηφιακό χάσμα παραμένει μεταξύ φτωχών και πλουσίων στον πλανήτη.
Ειδικότερα στις αναπτυγμένες οικονομίες το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Ιnternet  θα φθάσει στο 81,3%, την ώρα που στις αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου θα ανέλθει σε μόλις 34,1%. Το ψηφιακό σκοτάδι είναι ακόμη πιο βαθύ στις ελάχιστα αναπτυγμένες χώρες του κόσμου (Least Developed Countries - LDCs), όπου το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί σε 6,7%.Εντός της προσεχούς πενταετίας η συγκεκριμένη εικόνα θα βελτιωθεί μεν αλλά όχι θεαματικά. Ως το 2020 το ποσοστό των κατοίκων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες με δυνατότητα θα φτάσει το 45% ενώ των πολιτών στις ελάχιστα αναπτυγμένες χώρες μόλις που θα φτάσει το 11%.Με αυτά τα δεδομένα «ατμομηχανή» του Διαδικτύου θα παραμείνουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, στις οποίες ήδη ο αριθμός των χρηστών του Ιnternet έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία (2010-2015), με τα δύο τρίτα όλων των ανθρώπων που βρίσκονται online να ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Συνολικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union - ITU), η χρήση του Διαδικτύου θα αυξηθεί για το 2015 με ρυθμό υποδεέστερο αυτού με τον οποίο «έτρεξε» έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα η χρήση του Ιnternet  θα αυξηθεί εφέτος με ρυθμό 6,9% διεθνώς από ανάπτυξη 7,4% το 2014.Εντός της προσεχούς πενταετίας το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται ότι θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενώ οι πολίτες που θα είναι όντως οnline θα αντιστοιχούν ποσοστιαία στο 53% ως το 2020.
Δίκτυα κινητής
Επιπλέον η έκθεση εκτιμά ότι ως τα τέλη του 2015 το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν διεθνώς περίπου 350 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ο αριθμός αυτός είναι πάντως μειωμένος σε σχέση με το 2014, όταν περίπου 450 εκατ. πολίτες διαβιούσαν σε περιοχές χωρίς κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναδρομικά το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Προθεσμία αιτήσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε …