ellada-eurozoni-krisi-oikonomia-simaies

Σε "CCC" από "CC" αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο αξιολογήσεων DBRS. Παράλληλα, ο οίκος έβγαλε τη χώρα από καθεστώς επανεξέτασης και έθεσε σταθερή την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις.

Όπως ανακοίνωσε η DBRS, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά την οπτική ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της οικονομίας εν συνόλω.

Σύμφωνα με τoν οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών για ένα τριετές τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ύψους 86 δισ. ευρώ, χαλάρωσε τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα και απομάκρυνε την άμεση απειλή για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη αθέτηση χρέους.

Ωστόσο, συμπληρώνει η DBRS, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα capital controls και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομεά καθώς και η ανάγκη για συνεχή ψήφιση και εφαρμογή δημοσιονομικών και διαθρωτικών μέτρων από έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την προσφάτως αποκτηθείσα μακροοικονομική σταθερότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η DBRS θεωρεί ότι το φορτίο του χρέους της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και μια μόνιμη μείωσή του βάρους του χρέους είναι πιθανόν αναγκαία για τη δημιουργία των συνθηκών για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης στους λόγους για περαιτέρω αναβαθμίσεις συγκαταλέγονται: η συμμόρφωση με τις φορολογικές, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές προσαρμογές στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης που θα θέτουν το δημόσιο χρέος σε ένα σταθερό κατηφορικό δρόμο που θα δώσει ώθηση στην αξιολόγηση. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων θα βοηθήσει στη χαλάρωση των χρηματοδοτικών περιορισμών και θα αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο επαναπρογραμματισμός των δανείων του επίσημου τομέα, πιθανότατα μέσω μίας παράτασης των προθεσμιών λήξης και της μείωσης των επιτοκίων, που θα μείωνε τις ανάγκες επαναχρηματοδότησης της Ελλάδας κατα τα επόμενα χρόνια θα ασκούσε επίσης ανοδική πίεση στην αξιολόγηση.