Σκληρό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

forologikes-dilwseis-giannis-panagopoulos-708_0
Την σταδιακή εισαγωγή της υποχρέωσης χρήσης πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές και την αναδρομική μείωση του φόρου δωρεών για χρηματικά ποσά σε παιδιά και εγγόνια, προβλέπει το

νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που άμεσα θα καταθέσει προς ψήφιση το Υπουργείο Οικονομικών!
Μεατξύ άλλλων οι αποφάσεις σχετίζονται με:
- Tην παροχή της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης έως τις 30 Ιουνίου για όσους εισπράττουν μερίσματα. Εντός του 2016 το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας σε συνδυασμό με αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων.
α) Nα μειωθούν έως και 50% τα τέλη κυκλοφορίας για τα περισσότερα οχήματα και κυρίως αυτά μεγάλου κυβισμού και ηλικίας που σήμερα οι ιδιοκτήτες τους έχουν κατά κύριο λόγο καταθέσει πινακίδες. Με τη μείωση των τελών θα τους δοθεί κίνητρο προκειμένου να πάρουν πάλι τις πινακίδες και να πληρώσουν τα νέα μειωμένα τέλη.
β) Nα καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος από την μείωση των τελών κυκλοφορίας με αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 έως 10 λεπτά ανά λίτρο. Η αύξηση θα αφορά και τις βενζίνες και το ντίζελ κίνησης.
- Την αναδρομική διαγραφή του φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ σε παιδιά και εγγόνια ύψους 10% που βεβαιώθηκε μετά την επιβολή των capital controls. Για έναν γονιό που δώρισε στο παιδί του το ποσό των 3.000 ευρώ θα επιστραφεί ο φόρος 300 ευρώ που βεβαιώθηκε.
- Tη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Η έκπτωση του φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ θα δίνεται μόνο εφόσον ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος θα δαπανούν ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το ποσοστό του εισοδήματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 75 ετών καθώς και απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά της άγονης γραμμής και οικισμού με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.
- Tο πλήρες πέρασμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης.
- Την παροχή της δυνατότητας υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης για τα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με σχυρή άνοδο 1,99%

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας, στις 1.420,40 μονάδες με ισχυρά κέρδη …