Φοροδιαφυγή στα ύψη στην Ελλάδα

forologikes-dilwseis-giannis-panagopoulos-708_0

Τι συμβαίνει άραγε στην Ελλάδα της κρίσης και των ατελείωτων υποσχέσεων όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων για πάταξη της φοροδιαφυγής;
Πως ανεχόμαστε ως χώρα ότι εισοδήματα «πείνας», έχουν δηλώσει για το 2014, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, ένας στους τρεις έμπορους και βιομηχάνους και επτά στους δέκα αγρότες και εισοδηματίες!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις εμπόρους δήλωσε φτωχός, 381.829 έμποροι και βιομήχανοι δήλωσαν ότι βγάζουν λιγότερα από 12.000 ευρώ το χρόνο, 248.540 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν έσοδα πάνω από 12.000 ευρώ.
Αν αναλύσουμε, που θα το πράξουμε αμέσως, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι εισοδηματίες, καταφέρνουν να το παίζουν θύματα της σημερινής κοινωνίας και να εξαπατούν τον υπόλοιπο Ελληνικό πληθυσμό, κατέχοντας την πρώτη θέση στην φτώχια και σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Στις φορολογικές τους δηλώσεις αποτύπωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ και αξιοποιώντας τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού απέφυγαν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, μεταφέροντας τα βάρη σε αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, δηλαδή στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύπτονται από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν σταματούν στο περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ και δεν είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθωτοί.
Οι περισσότεροι πλούσιοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ εντοπίζονται και πάλι στους κόλπους των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς υπάρχουν 95 μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα λίγο χαμηλότερο από 1 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια εισοδηματική κατηγορία εντάσσονται 36 αγρότες και εισοδηματίες, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες και 47 έμποροι και βιομήχανοι.
Όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία βασίζονται στα στατιστικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τις 5,7 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν πέρυσι 8,8 εκατ. φορολογούμενοι και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …