Συντάξεις 5 ετών καλούνται να επιστρέψουν χιλιάδες συνταξιούχοι

syntaxiouhoi040509_12

Ειδική αναφορά στις τράπεζες, που έχουν καταστεί συνδικαιούχοι των συντάξεων, αφού «δεν πληρώνουν τις προβλεπόμενες εισφορές για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων», μιλά στην ανακοίνωσή-καταγγελία του, ο Σύλλογος συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως "το ΕΤΕΑ καταφεύγει σε πρωτοφανή κόλπα  για να κατακλέψει τις συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων".
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζονται τα ακόλουθα με συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται:
"-Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μητέρες που συμπλήρωσαν έως το 2010 τις 5.500 ημέρες ασφάλισης, που απαιτούσε ο νόμος, είχαν ανήλικο και είχαν συμπληρώσει επίσης το 50ο έτος της ηλικίας τους ή το 55ο και συνταξιοδοτήθηκαν, είτε με μειωμένη, είτε με πλήρη σύνταξη.
Οι ασφαλισμένες της Εμπορικής Τράπεζας έβγαιναν στη σύνταξη με βάση τις προβλέψεις του ΤΕΑΠΕΤΕ και όταν συμπλήρωναν τα έτη ασφάλισης υπέβαλαν αίτηση για πλήρη-κανονική σύνταξη από το ΙΚΑ. Εν προκειμένω, μια μητέρα με ανήλικο έφευγε στη σύνταξη από την Εμπορική π.χ. στο 48ο ή 49ο έτος με 20ετία ή 25ετία (αναλόγως του χρόνου αποχώρησης) και ελάμβανε την σύνταξη από το ΤΕΑΠΕΤΕ.
Πλήρη σύνταξη αιτούνταν από το ΙΚΑ στο 60ο έτος της ηλικίας.
Με τον νόμο 3863/10 όμως, καταργήθηκε η τριπλή πρόβλεψη για την συνταξιοδότηση της μητέρας με ανήλικο (ηλικία, έτη ασφάλισης και ανηλικότητα του τέκνου) και κρατήθηκαν μόνο οι δύο (τελευταίες) προϋποθέσεις :
α/ανηλικότητα και β/5.500 ημέρες ασφάλισης. Με αυτή την αλλαγή, αυτομάτως, ένα αριθμός συνταξιούχων της Εμπορικής δικαιούταν πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ στην ηλικία των 55 ετών (5 χρόνια νωρίτερα δηλαδή απ' όσο γνώριζαν οι ασφαλισμένες του ΤΕΑΠΕΤΕ) και αυτό γιατί ο εν λόγω νόμος έδωσε δικαίωμα πλήρους σύνταξης στο 55ο έτος με ανήλικο και 5.500 ένσημα το 2010 (το 57ο το 2011 και 60ό το 2012) χωρίς την υποχρέωση η ασφαλισμένη να έχει συμπληρώσει και το 50 έτος τη συγκεκριμένη χρονιά.
Αλλαγή που δεν γνώρισε η συνταξιούχος-μητέρα ανηλίκου αφενός γιατί είχε απομακρυνθεί από την εργασία της και την σχετική ενημέρωση που θα λάμβανε εξ αυτού του λόγου και αφετέρου γιατί το ταμείο διαδοχος του ΤΕΑΠΕΤΕ, το ΕΤΕΑ, δεν ενημέρωσε τις συνταξιούχους ότι δικαιούνται πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ και θα πρέπει να πάρουν το ποσό της κύριας από το Ίδρυμα και το ΕΤΕΑ να περιοριστεί στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Τακτική ενημέρωσης που ακολουθούσε έως τότε το ΤΕΑΠΕΤΕ και εξακολουθεί να εφαρμόζει μέχρι σήμερα το άλλο ταμείο, το ΕΤΑΤ, καθώς απευθύνει σχετική επιστολή για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σε κάθε ασφαλισμένο. Δηλαδή, οι εν λόγω ασφαλισμένες δεν έκαναν αίτηση λήψης κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ.
Τώρα, οι καταβληθείσες συντάξεις παρακρατούνται από το ΕΤΕΑ, παρά το γεγονός ότι για το ίδιο διάστημα το ΙΚΑ δεν χορηγεί (αναδρομικά) συντάξεις. Ουσιαστικά, υπάρχουν περιπτώσεις που ασφαλισμένες που έχουν βγει στη σύνταξη, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη για ένα διάστημα έως 5 έτη. Ο λόγος είναι ότι από τη μία το ΕΤΕΑ παίρνει πίσω τα χρήματα που έδινε και από την άλλη το ΙΚΑ δεν δίνει σύνταξη παρά από την ημέρα αίτησης της ασφαλισμένης. Μόνο που η αίτηση αυτή δεν έγινε από τις ασφαλισμένες της παραπάνω περίπτωσης λόγω άγνοιας της αλλαγής του νόμου, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
-Η προηγούμενη διοίκηση του ΕΤΕΑ επέβαλε μείωση 5,2% στο σύνολο των συντάξεών των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας από 1/7/2014, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε στις επικουρικές συντάξεις (για λόγους δημοσιονομικής ισορροπίας καθώς εφάρμοζε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Ως γνωστόν το ΕΤΕΑ, σαν διάδοχος του ΤΕΑΠΕΤΕ, δίνει πλήρεις παροχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) μέχρι την συμπλήρωση των συμβατικών ορίων ηλικίας και την λήψη της κύριας από το ΙΚΑ.
Παράλληλα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας όταν επιβαλλόταν οι (ξεχωριστές) περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ορίσθηκε ότι η μισή σύνταξη υπολογίζεται ως κύρια και η άλλη μισή σαν επικουρική (αν και θα έπρεπε το 20% της συνολικής σύνταξης να θεωρείται επικουρική).
-Με την συγκρότηση του ΕΤΑΤ το 2005 αλλά, και των μεταγενέστερων νόμων του ασφαλιστικού, προβλέπεται η καταβολή από τον εργοδότη των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία για τα προγράμματα «εθελούσιων εξόδων» του προσωπικού.
Πέραν του γεγονότος ότι οι πρώτες εντάξεις στο νεότευκτο ταμείο έγιναν με απλές οικονομικές και όχι αναλογιστικές μελέτες, ο Σύλλογος των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας κάνει λόγο για «φάμπρικα» της μεταβίβασης «υψηλόμισθου» προσωπικού στο ασφαλιστικό σύστημα προκειμένω οι μέτοχοι να αποσείσουν μισθολογικές υποχρεώσεις και να αβγατίσουν τα κέρδη τους. Πρόκειται για διαδικασία που συνεχίστηκε κατά κόρον από την Εμπορική και την Alpha bank. Χωρίς να πληρώνουν (καλύπτουν) τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Με αποτέλεσμα το ΕΤΑΤ, που δεν διαθέτει άλλους-υγιείς πόρους εκ της συγκρότησής του, αφού δεν έχει ασφαλισμένους να πληρώνουν εισφορές παρά μόνο συνταξιούχους και υποχρεώσεις, να αδυνατεί να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις στους 2.500 δικαιούχους του ταμείου. Δηλαδή η σημερινή Alpha bank μετέφερε χιλιάδες υπαλλήλων στο ΕΤΑΤ και το εγκατέλειψε χωρίς εφόδια (κονδύλια)."
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Στις 1.434,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,96%

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 48,69 εκατ. ευρώ Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των …