ΣτΕ: Δικαίωμα άδειας ανατροφής και για τους γονείς με υιοθετημένα παιδιά

μπαμπασ

Απόφαση υπέρ των δικαστικών που έχουν υιοθετήσει παιδί εξέδωσε το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δικαιούνται άδεια ανατροφής τέκνου 9 μηνών μετά αποδοχών, όπως συμβαίνει και με όσους από τον κλάδο τους που είναι φυσικοί γονείς.
Ωστόσο σε περίπτωση 2ης υιοθεσίας, θα δικαιούνται πρόσθετη άδεια 6 μηνών και όχι 9 ακόμη μηνών, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των φυσικών τέκνων.
Με την υπ΄ αριθμ. 4088/2015 απόφαση του, ανακοινώνει τα εξής:
«Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την υιοθεσία ανηλίκων, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, αποφάνθηκαν ότι όχι μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί γνησίων φυσικών τέκνων δικαιούνται να λάβουν 9μήνη άδεια ανατροφής τέκνου με αποδοχές, αλλά δικαιούνται και οι θετοί γονείς δικαστικοί λειτουργοί υιοθετημένων παιδιών.
Σε περίπτωση κατά την οποία οι δικαστικοί λειτουργοί υιοθετήσουν δεύτερο ή τρίτο παιδί διαφορετικών ηλικιών, τότε στην περίπτωση αυτή, θα λάβουν πρόσθετη άδεια ανατροφής τέκνου 6 μηνών για κάθε ένα πέραν του ενός παιδιού.
Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι οι γονείς γνήσιων τέκνων λαμβάνουν πρόσθετη άδεια ανατροφής 9 επιπλέον μηνών για το δεύτερο παιδί.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η υιοθεσία από δικαστικό λειτουργό δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την περίπτωση της απόκτησης από φυσική μητέρα δικαστικό δύο γνήσιων παιδιών διαφορετικής ηλικίας, η οποία λαμβάνει άδεια ανατροφής 9 μηνών με αποδοχές για κάθε ένα από τα δύο γνήσια τέκνα της. Δηλαδή, λάβει άδεια ανατροφής συνολικής διάρκειας 18 μηνών.
Και αυτό γιατί οι δύο κατηγορίες δικαστικών λειτουργών τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Σε περίπτωση υιοθεσίας από δικαστικό λειτουργό, με την ίδια δικαστική απόφαση, δυο τέκνων διαφορετικής ηλικίας, ο θετός γονέας δικαστικός λειτουργός δικαιούται να λάβει πέραν της άδεια ανατροφής 9 μηνών, με αποδοχές, για το πρώτο θετό τέκνο και επιπλέον άδεια ανατροφής 6 μηνών, με αποδοχές για το δεύτερο τέκνο».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …