Απαισιόδοξοι οι Έλληνες(Νέα Δημοσκόπηση)

dimopsifisma-2015-4_533_355
Mία νέα δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, δείχνει ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί στους πολίτες και οι προβλέψεις τους για το νέο έτος.
Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί είναι πως 9 στους 10 πολίτες θεωρούν πως το 2016 θα έρθει με νέα χειρότερα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ το 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την επίδοση της κυβέρνησης.
Από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο το αντίστοιχο απογοητευμένο ποσοστό είναι 67%. Συνολικά το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Εντυπωσιακό είναι πως το 77,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση για τη χώρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 57%, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.
Ενδεικτική είναι η αγωνία των πολιτών για το εάν η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ενώ το 48,5% θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.Το αντιστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 56%.
Στην περίπτωση πάντως, που η κυβερνητική πλειοψηφία χαθεί, το 51,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η καλύτερη λύση θα ήταν μία οικουμενική κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Φαίνεται πάντως, πως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε μεγαλύτερο ποσοστό 67,5% επιθυμούν μία οικουμενική κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 41%.
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 44% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει σταδιακά τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 30% πιστευεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να μείνει όπως είναι.
Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό που θέλουν μία αλλαγή με ένα νέο κόμμα είναι 29,5%, ενώ το 57% επιθυμούν η Ν.Δ. να συνεχίσει ως έχει. Πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 41% επιθυμούν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται προς το κέντρο, ενώ μόλις το 27% θεωρούν πως πρέπει να παραμείνει στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Στο ακανθώδες θέμα του προσφυγικού, η πλειοψηφία σε ποσοστό 62,5% θεωρούν πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι λανθασμένοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως του 42,5%.
Για το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, η δημοσκόπηση δείχνει πως το 55,5% των ερωτηθέντων είναι σύμφωνοι με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Αντίθετο με το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα ποσοστό που αγγίζει το 31,5%. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως θετικοί για το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού σε ποσοστό 80%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 77%, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη με 75%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 66%, η Νέα Δημοκρατία με 43,5%, η Ένωση Κεντρώων με 34% και φυσικά η Χρυσή Αυγή με 28,5%.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Oικονόμου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου στην Αλβανία

Η υπόθεση Μπελέρη αντανακλά την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών στην Αλβανία …