9 στους 10 εργαζόμενους έχουν ατομικές συμβάσεις μερικών ωρών(Πίνακες)

εργαζομ

Με ατομικές συμβάσεις εργασίας, απασχολούνται και αμείβονται οι 9 στους 10 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μετά την «εξαφάνιση» των κλαδικών συμβάσεων και την επικράτηση των συμφωνιών σε επίπεδο επιχείρησης.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», 922.897 προσλήφθηκαν φέτος με μειωμένα ωράρια και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς, δηλαδή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.

ε βάση τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο, υπογράφηκαν 243 επιχειρησιακές και μόνο 12 κλαδικές και 7 τοπικές συλλογικές συμβάσεις. Και οι περισσότερες από αυτές προέβλεψαν την παράταση ισχύος σειράς κανονιστικών όρων με «αντάλλαγμα» είτε τη διατήρηση των χαμηλών έως 47% μισθών (με «οδηγό» τα νομοθετικά καθορισμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και χωρίς το επίδομα γάμου σε αρκετές περιπτώσεις) είτε το «πάγωμα» των αποδοχών για τα επόμενα δύο ή και τρία χρόνια στα επίπεδα που είχαν «πέσει» από το 2012 και μετά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις επιχειρησιακές που υπογράφηκαν φέτος, 104.623 εργαζόμενοι εξασφάλισαν ότι δεν θα μειωθούν κι άλλο οι αποδοχές τους, ενώ για 9.456 έγιναν νέες μειώσεις από 3% έως και 30% (μόνο πέντε επιχειρησιακές συμβάσεις που «καλύπτουν» συνολικά 1.009 εργαζόμενους έδωσαν αυξήσεις). «Το πολύ έως το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται πλέον από συλλογικές συμβάσεις κάθε είδους», υπογραμμίζει στην «Ημερησία» ο οικονομολόγος και στέλεχος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας Χρ. Ιωάννου. Σε αντίθεση με το 40% που ήταν το 2013 (Εκθεση της ΟΚΕ) και το 100% που ήταν την περίοδο πριν από το... 2009, όπως φαίνεται στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Παράλληλα με την καταβολή χαμηλότερων αμοιβών και επιδομάτων μέσω των ατομικών συμβάσεων, το 2015 αντικαταστάθηκαν παλαιοί - «ακριβότεροι» εργαζόμενοι με νέους χαμηλά αμειβόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», σε σύνολο 1.667.024 προσλήψεων που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα, οι 922.897 ήταν για εργασία λίγες ώρες την ημέρα (622.653 με καθεστώς μερικής απασχόλησης και μισό μισθό) ή για λίγες ημέρες την εβδομάδα (300.244 με καθεστώς «εκ περιτροπής» εργασίας).

Ο αυξημένος αριθμός των νέων προσλήψεων, σε ποσοστό 55% με «ευέλικτες» συμβάσεις, σε συνδυασμό με τις 1.575.150 απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις, σύμφωνα με τον Χρ. Ιωάννου, έχει ως αποτέλεσμα το 50% των εργαζομένων που βρίσκεται σήμερα στην αγορά εργασίας να μη διατηρεί κανένα από τα... υπολειπόμενα «κεκτημένα» των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία διατηρούν μόνο όσοι «παλαιοί» εργαζόμενοι δεν έχουν αποδεχθεί, μέσω των ατομικών συμβάσεων, αλλαγή των όρων εργασίας τους.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με τοπικές βροχές την Πέμπτη 28.3.2024

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, …