Άλλοι απολύονται, άλλοι καταρρέουν ψυχολογικά

apolusi-apoluseis

Οι μαζικές απολύσεις και οι αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους που παραμένουν στις θέσεις τους καθώς, οι απαιτήσεις αυξάνονται αλλά και γιατί νιώθουν όλο και πιο μεγάλο το άγχος μια πιθανής δικής τους αποχώρησης, με βάση έρευνα Φινλανδών επιστημόνων, που εστίασε στη σχέση της υγείας των υπαλλήλων με τις επιπτώσεις από μια πιθανή απόλυση.

Όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, η ψυχική οδύνη που νιώθει ο υπάλληλος αυτός είναι παρόμοια με τον χωρισμό ή με το θάνατο του/της συντρόφου του.

Το άσχημο είναι ότι οι απολύσεις, είναι πλέον τακτικό φαινόμενο στις μέρες μας' όπως λένε οι ειδικοί, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν, τόσο από πολιτικούς όσο και από επιχειρηματίες, τέτοιου είδους μελέτες.

Οι απολύσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε ποσοστό 18% των υπαλλήλων που δεν έχασαν τη δουλειά τους, όπως προέκυψε από την εξέταση 22.430 υπαλλήλων, που συμμετέιχαν στην έρευνα και οι οποίοι εξακολουθούσαν να εργάζονται ενώ οι συνάδελφοί τους είχαν απολυθεί. .

Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι κινδύνευαν κατά 5 φορές περισσότερο από πριν, να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Στα 7,5 χρόνια που κράτησε η μελέτη, όσοι έμειναν στην εργασία τους έπειτα από απολύσεις πολλών συναδέλφων τους, όχι μόνο είχαν διπλασιάσει κατά πολύ τον κίνδυνο θανάτου τους από καρδιά ή κάποιο εγκεφαλικό αλλά, έπαιρναν και τακτικά άδειες λόγω κάποιας ασθένειας, συγκριτικά με άλλους υπαλλήλους που δεν είχαν βιώσει στη δουλειά τους απολύσεις συναδέλφων τους.

Το εκπληκτικό ήταν ότι οι υπάλληλοι που ήταν μόνιμοι σε μια εργασία είχαν επηρεαστεί πολύ περισσότερο ψυχολογικά, από τους υπαλλήλους που εργάζονταν ως έκτακτο προσωπικό.

Ο εργαζόμενος νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο της δουλειάς του και αυτό επιδεινώνει την υγεία του. Το στρες αυξάνεται και ο κίνδυνος ενός καρδιακού επεισοδίου ή ενός εγκεφαλικού είναι πλέον ορατός.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ - Ευρωεκλογές: Οι 8 νέοι υποψήφιοι - Βιογραφικά

Η παρουσίαση των οκτώ που εντάχθηκαν στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης …