Μισθωτοί, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα την "πληρώσουν" το 2016

eisfora

Κατακλυσμός από φόρους αναμένεται να ξεσπάσει μέσα στο 2016, με την δεινή θέση να την κατοχρυώνουν χωρίς οι ίδιοι να το θέλουν, μισθωτοί, επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα πρέπει να ενισχύσουν τον κρατικό κουρμπανά με 4,2 δις, αναλύοντας τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί, είτε πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για 2,2 δις πρόσθετων φόρων και 2 δις από περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

Όλοι μαζί - μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις- θα συμβάλουν με 28,6 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016, μιας και καταργήθηκε η μικρή έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή των φόρων.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και αυτοί περιμένουν το δικό τους μερίδιο από τα 150 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς του α΄ 6μηνου του 2015, που θα φανεί στην εκκαθάριση των νέων δηλώσεων, μισθωτοί- συνταξιούχοι θα πληρώσουν 63 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ όλοι περιμένουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να δουν τι τους αναλογεί από τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.

Μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του 2015 συνεπάγεται 150 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2016.

Βαρύ είναι το αγροτικό φορολογικό πακέτο και ήδη η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να το ελαφρύνει. Από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 42,9 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο άλλα 13 εκατ. ευρώ κι από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή κάτι παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ.

Τέλος τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουν 142,2 εκατ. ευρώ παραπάνω και μένει να διευκρινιστεί πώς θα μοιραστεί το βάρος.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega   Στην …