3 χρόνια κέρδος στη σύνταξη από την αναγνώριση στρατιωτικής θητείας στα Ειδικά Ταμεία

μειώσεις συντάξεις_ρήτρα μηδενικό έλλειμα

Διέξοδο για συνταξιοδότηση έως και τρία χρόνια νωρίτερα δίνει η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας στους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) που θα σπεύσουν τις δύο ημέρες που απομένουν πριν από την εκπνοή του 2015 να υποβάλλουν αιτήσεις.

Το παράθυρο ευκαιρίας αφορά τους ασφαλισμένους που είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης (με πλήρη σύνταξη), χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που ορίζουν τα νέα όρια ηλικίαςκαι τις ανακοίνωσε το nextdeal.gr, το δικαίωμα της 35ετίας καταργείται και η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιοδοτείται με επιβάρυνση 6 μηνών έως και 4 ετών μετά τη συμπλήρωση των 58. Για παράδειγμα εάν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης το 2017 θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση ηλικίας 59 ετών και 6 μηνών. Εναλλακτικά όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας για τα ειδικά ταμεία που δημοσιοποιήθηκε στις 23/12 μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία.

Συγκεκριμένα:

  • αναγνωρίζοντας ένα έτος στρατιωτικής υπηρεσίας το 2015, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2016 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας του, ενώ

  • αναγνωρίζοντας δύο έτη στρατιωτικής υπηρεσίας του 2015, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2015 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση ηλικίας 58 ετών και 6 μηνών (το 2016)

πχ., άνδρας, ασφαλισμένος στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ πριν το 1983 ο οποίος την 31/12/2015 είναι 58 ετών και έχει 33 έτη ασφάλισης → θα θεμελίωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης (με πλήρη σύνταξη), ανεξάρτητα από την ηλικία του με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης. Για τον προσδιορισμό των νέων προϋποθέσεων συνταξιοδότησής του: Εάν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης το 2017 θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση ηλικίας 59 ετών και 6 μηνών -το 2017- , αναγνωρίζοντας ένα έτος στρατιωτικής υπηρεσίας το 2015, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2016 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας του (το 2016), ενώ • αναγνωρίζοντας δύο έτη στρατιωτικής υπηρεσίας του 2015, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2015 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση ηλικίας 58 ετών και 6 μηνών (το 2016).

Ενημερώνουμε πάντως όσους σπεύσουν να αδράξουν την ευκαιρία ότι η εξαγορά των ετών του στρατού είναι η πιο ακριβή αναγνώριση πλασματικού χρόνου. Υπολογίζεται με βάση την ανώτατη ασφαλιστική κλάση και κοστίζει 4.000-5.700 ευρώ κατ’ έτος αναγνώρισης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΝΔ: Ευρωψηφοδέλτιο εμπειρίας και ανανέωσης – Το προφίλ των υποψηφίων

Σε πανηγυρικό κλίμα, και καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος …