Και στα ΚΕΠ οι αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης

πετρελαιο

Σε εξέλιξη είναι η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο Χειμώνας 2015 – 2016, στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet όπου δύναται να υποβληθεί αίτηση ή να επισκοπηθεί αίτηση παλαιότερων ετώ, με τα ΚΕΠ να δέχονται αιτήσεις μέχρι και τις 30 Μαΐου 2016.

Όσοι αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης παραπάνω από μία φορά δεν χρειάζεται να υποβάλουν άλλη αίτηση.

Το επίδομα θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, χωρίς όμως προκαταβολή, αλλά συνολικά.

Όπως έχει ανακονώσει το υπουργείο:

"Στην αίτηση οι δικαιούχοι αναγράφουν τον αριθμό παροχή ρεύματος κύριας κατοικίας, τα τετραγωνικά, το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου και προαιρετικά στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει η ΓΓΠΣ για τη διευκόλυνση των αιτούντων του επιδόματος. Οι κωδικοί που εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης είναι για τους πιστοποιημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. οι κωδικοί του TAXISnet. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ εκκαθαριστικό της Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικού Προσώπου.

Η εφαρμογή Υποβολής/Διαχείρισης Αιτήσεων Έγκρισης απευθύνεται στα φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους. Μέσω της εφαρμογής αυτής, κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι υποψήφιο για να εγγραφεί στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, για την τρέχουσα περίοδο κατανάλωσης, συμπληρώνει τα αιτούμενα στοιχεία και λαμβάνει άμεση απάντηση για το αποτέλεσμα της αίτησης.

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων / Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο διαχειριστής – εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
• Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
• Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.
• Στα 80 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για τους άγαμους και στα 100 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος δικαιούχος.

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.

Α΄ ΖΩΝΗ 25
Β΄ ΖΩΝΗ 15
Γ΄ ΖΩΝΗ 8
Δ΄ ΖΩΝΗ 5

Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε:
“Αγαμο Έγγαμο ή Μονογονεϊκή Οικογένεια
Α΄ ΖΩΝΗ 2000 2500
Β΄ ΖΩΝΗ 1200 1500
Γ΄ ΖΩΝΗ 640 800
Δ΄ ΖΩΝΗ 400 500

Ποσά επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (παραδείγματα υπολογισμού):

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Επίσης έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών, με αποκατάσταση αδικιών που υπήρχαν (Π.χ. Ιωάννινα, Μαγνησία):
ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
Στην Α” Κλιματική Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 2.500 λίτρα για τον έγγαμο και 2.000 λίτρα για τον άγαμο, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 625 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τμ και άνω (25 λίτρα x 0,25 ευρώ x 100=625 ευρώ) και έως 500 ευρώ για τους άγαμους για 80 τμ (25 λίτρα x 0,25 ευρώ x 80=500 ευρώ), από 1.050 ευρώ πέρυσι (για 120 τμ).
ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
Στη Β” Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 15 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 1.500 λίτρα για τον έγγαμο και 1.200 λίτρα για τον άγαμο, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 375 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τμ και άνω (15 λίτρα x 0,25 ευρώ x 100=375 ευρώ) και έως 300 ευρώ για τους άγαμους για 80 τμ (25 λίτρα x 0,25 ευρώ x 80=500 ευρώ) από 630 ευρώ πέρυσι (για 120 τμ).
ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Αιτωλοακαρνανίας, “Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
Στη Γ” Ζώνη η ανώτατη κατανάλωση είναι 8 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 800 λίτρα για τον έγγαμο και 640 λίτρα για τον άγαμο, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 200 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τμ και άνω (8 λίτρα x 0,25 ευρώ x 100=200 ευρώ) και έως 160 ευρώ για τους άγαμους για 80 τμ (8 λίτρα x 0,25 ευρώ x 80=160 ευρώ) από 336 ευρώ πέρυσι (για 120 τμ).
ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Στη Δ” Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 500 λίτρα για τον έγγαμο και 400 λίτρα για τον άγαμο, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 125 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τμ και άνω (5 λίτρα x 0,25 ευρώ x 100=125 ευρώ) και έως 100 ευρώ για τους άγαμους για 80 τμ (5 λίτρα x 0,25 ευρώ x 80=100 ευρώ) από 210 ευρώ πέρυσι (για 120 τμ).

Αίτηση και στα ΚΕΠ

Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες και στα ΚΕΠ, από τις 18 Δεκεμβρίου 2015 έως και τις 30 Μαΐου 2016, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ :
• Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
• Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο, της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών πληρωμών.
• Ύστερα από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του δικαιούχου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.
Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων που προσέρχονται στα ΚΕΠ πρέπει να έχουν μαζί τους :
• Ένα εκκαθαριστικό των τελευταίων 5 ετών. (ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, όχι αυτό που αναγράφει φορ. έτος 2014).
• Λογαριασμό ΔΕΗ
• Αριθμό ΙΒΑΝ τράπεζας
• ΑΦΜ ιδιοκτήτη που ενοικιάζει ή παραχωρεί δωρεάν".

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …