Τσίπρας: Πολιτική μάχη για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση

tsipras09

Για τη σύγκρουση με τους δανειστές στο ασφαλιστικό, μετά την κατάθεση της πρότασής της ετοιμάζεται η κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα εντείνει την πίεση στην αντιπολίτευση για τη διαμόρφωση ενός εθνικού μετώπου υπέρ των συντάξεων.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το απόγευμα, παρουσία του πρωθυπουργού, στην οποία έγινε ενημέρωση για την μεταρρυθμιστική πρόταση της κυβέρνησης από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικλείται το real.gr, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση.

Στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τώρα την αντίδραση των θεσμών στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες μετά τις συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν ενστάσεις, ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους σε ότι αφορά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, εκτιμούν ωστόσο ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όσο και σε πολιτικό επίπεδο ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι δεν θα προχωρήσει σε ένα νέο γύρο μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Εν όψει αυτής της διαπραγμάτευσης μάλιστα, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στους δανειστές μέσω της «Real News», ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Κατρούγκαλο στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι ωστόσο εμφανίστηκαν αρνητικοί και αρνήθηκαν να παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση.

Αυτό προκάλεσε την έντονη κυβερνητική αντίδραση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη να κατηγορεί την αντιπολίτευση για υποκρισία και ανευθυνότητα, που δεν έχει προηγούμενο.

«Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αρνούνται να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων και τώρα αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς.

Φαίνεται ωστόσο, πως η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επιμερίσει τις ευθύνες για τυχόν αρνητική κατάληξη της διαπραγμάτευσης και στην αντιπολίτευση, η οποία αρνείται να συμμετάσχει σε μέτωπο για την υπεράσπιση του επιπέδου των συντάξεων.

Σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο ωστόσο, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα τύχει ευρύτερης πολιτικής στήριξης από τους 153 βουλευτές που αριθμεί η κυβερνητική πλειοψηφία και δεν είναι τυχαίο πως στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας είπε στη «Real News» πως «η ψήφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται κοινωνική προστασία» και ότι γι' αυτό πιστεύει «ότι τελικά ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος των 153».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιο είναι το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τις ελλείψεις προσωπικού - Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Schmit και Ferreira εξηγούν στο Skaigr

Εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη αλλά επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό - Τι λένε οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Νικολά …