Οι ασφαλιστικές αλλαγές που αγγίζουν τους δημοτικούς υπάλληλους

enosi-ergazomenon-isap-symparastasi-stous-ergazomenous-tis-poe-ota-1-315x236

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πόρισμα των 10 σημείων που συντάχθηκε για λογαριασμό της ΠΟΕ – ΟΤΑ, από το δικηγορικό γραφείο της εργατολόγου Μαρίας Τσίπρα, για το τι θα πρέπει να περιμένουν από το προσχέδιο του ασφαλιστικού, όταν γίνει νέος νόμος του κράτους, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, που εξαιρούνται αρχικά αλλά θα ενταχθούν σε ειδικό Νόμο, που δεν θα απέχει και πολύ από τον γενικότερο σχεδιασμό όσα ήξεραν, οφείλουν να τα ξεχάσουν οριστικά, αφού έρχονται και για αυτούς:

«Σφαγή» και στις ανταποδοτικές συντάξεις

  • Για την εξαγωγή της λαμβάνεται υπόψη πλέον ενιαία το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και όχι τα τελευταία πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας ή ο τελευταίος μισθός.
  • Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψιν τα επιδόματα αδείας και τα δώρα εορτών παρά το γεγονός, ότι και γι’ αυτά έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη το τελευταίο έτος πριν την υποβολή αιτήσεως συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω έχουν συνέπεια το ποσοστό αναπλήρωσης να υπολογίζεται σε χαμηλότερο μέσο όρο, άρα και θα είναι πολύ χαμηλότερο το ποσό της σύνταξης.

Στο «κενό» οι δεύτερες συντάξεις

Δραστικές μειώσεις, όμως, θα δουν και όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου (και φυσικά του ιδιωτικού τομέα) έχουν θεμελιώσει δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα από το δημόσιο και το ΕΤΑΑ, καθώς η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο μία φορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όσοι θα έπαιρναν δύο συντάξεις, έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και στους δύο ασφαλιστικούς φορείς, θα πάρουν τελικά μόνο μία, με συνέπεια σοβαρές μειώσεις, αφού θα στερηθούν ένα μέρος της σύνταξής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου φαίνεται πως επιδιώκεται όσοι είναι ασφαλισμένοι σε δύο φορείς και θα έπαιρναν δύο συντάξεις, πλέον θα λαμβάνουν μία με προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης που έχουν διανύσει στον άλλο ασφαλιστικό φορέα. «Η μείωση, σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια, καθώς αφενός θα λάβουν μόνο μια εθνική σύνταξη (άρα απώλεια 384 ευρώ) και δεν θα λάβουν δύο συντάξεις αλλά μια, με προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης βάσει αναλογιστικής μελέτης, που θα γίνει στο μέλλον», αναφέρεται στο σημείωμα της εργατολόγου.

Χάνονται τα δώρα και το ΕΚΑΣ

  • το «σπάσιμο» της σύνταξης σε βασική και αναλογική θα έχει άμεσες συνέπειες για την εγγύηση των συντάξεων από το ελληνικό δημόσιο, αφού μόνο η βασική θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική από τις εισφορές, που σημαίνει ότι «η πρόβλεψη της συνολικής εγγυητικής ευθύνης του κράτους για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, μάλλον είναι κενή περιεχομένου».
  • οριστικοποιείται η απώλεια των δώρων για όλους τους συνταξιούχους, αφού πλέον ρητώς προβλέπεται, ότι η σύνταξη καταβάλλεται σε 12μηνη βάση.
  • Ταυτόχρονα, όπως είναι ήδη γνωστό, το ΕΚΑΣ καταργείται από 1/1/2020 και αντικαθίσταται από την Εθνική Σύνταξη.

 

 


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πίστωση 189,2 εκατ. ευρώ σε 15.319 δικαιούχους Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7

Πιστώθηκαν, χθες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 15.319 δικαιούχων του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού …