Νόμιμη η παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών υπαλλήλων από τον εργοδότη!

ypologistis

Τις διαδικτυακές επικοινωνίες των υπαλλήλων του εν ώρα εργασίας, μπορεί νόμιμα πια να παρακολουθεί ένας εργοδότης, με το σκεπτικό πως "Δεν είναι καταχρηστικό ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι εργαζόμενοι εκτελούν τα επαγγελματικά καθήκοντά τους εν ώρα εργασίας".

Αυτή ήταν μετά από 9 χρόνια, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ασχολήθηκε με το θέμα και δημιούργησε Ευρωπαικό δεδικασμένο, μετά την προσφυγή Ρουμάνου πρώην υπαλλήλου, που απολύθηκε τον Αύγουστο του 2007, επειδή συνομιλούσε διαδικτυακά.

Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε τον εργοδότη, που έλεγξε τον λογαριασμό του νεαρού μηχανικού επικαλούμενος ανησυχία ότι συνομιλούσε με πελάτες, εξηγώντας το δικαστήριο ότι η απόφασή του ελήφθη, με βάση τον κανονισμό της εν λόγω εταιρείας τον οποίο γνώριζε ό εργαζόμενος,  ότι "απαγορεύεται η χρήση τέτοιων προγραμμάτων για προσωπικούς σκοπούς".

Να τονιστεί ότι η απόφαση ήταν αρνητική και από τα Δικαστήρια της Ρουμανίας, στο αίτημα του εργαζόμενου-μηχανικού, ότι ο εργοδότης του τον απέλυσε αφού πρώτα καταπάτησε το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη 24.4.2024

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες …