Στουρνάρας: Αντί να αυξηθούν οι εισφορές καλυτερα να μειωθούν οι συντάξεις

stournaras1

Την πλήρη αποδοχή για τις αποφάσεις της από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, έχει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το οποίο κρίνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, που με απλή εξήγηση για το λαό η αποδοχή αυτή, σημαίνει την μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ από φιλολαικό κόμμα σε τραπεζικό, αφού όπως αποκάλυψε  βρίσκεταιπλέον σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε πως τον ανησυχεί όπως και τους πιστωτές, η μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει το σχέδιο «Κατρούγκαλου» έως το 2018 και συμπλήρωσε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση στο ασφαλιστικό είναι σοβαρή, "καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση βελτιώνει την κατάσταση και μειώνει τη δαπάνη για την δημόσια ασφάλιση από το 2018. Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών, αν και η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ότι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην τηλεοπτική συνέντευξη στο Σκάι, είπε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες.

«Ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5% φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου.

Στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010, έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, καθώς πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη.

Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικώς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στο μέλλον εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι εφόσον η χώρα τηρεί τα υπεσχημένα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. «Και αν τεθεί κάτι τέτοιο η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …