Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας φέρνει το ασφαλιστικό

συνταξιούχοι

Μετά τις μειώσεις των επιδομάτων τέκνων των συνταξιούχων, νέες περικοπές υποκρύπτει το σχέδιο νόμου του νέου ασφαλιστικού και για τις καταβαλλόμενες συντάξεις χηρείας.

Oι περικοπές αφορούν στην παρακράτηση ποσοστού 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις, το οποίο στο εξής θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Μέχρι σήμερα η/ο χήρα(ος) μπορούσε να επιλέξει σε ποια από τις δύο συντάξεις θα υπολογιζόταν η παρακράτηση. Προφανώς το σύνολο των δικαιούχων επέλεγε τη χαμηλότερη σύνταξη, κάτι που είχε επισημανθεί  στις συσκέψεις του υπουργείου εργασίας τους προηγούμενους μήνες.

Διαπιστώνοντας ότι χάνεται ένα μέρος ( έστω και μικρό) των εσόδων από τις πολλαπλές παρακρατήσεις, το υπουργείο εργασίας αποφάσισε να «χαρατσώσει» επιπλέον μια αδύναμη κατηγορία δικαιούχων, τις χήρες, επιβάλλοντάς τους υποχρεωτικά υψηλότερη παρακράτηση.

Έτσι, ύμφωνα με το protothema.gr, από την εφαρμογή του νόμου (στα επιπλέον χαράτσια αποκλείεται να φέρει αντιρρήσεις το κουαρτέτο) 590.526 χήρες/οι θα δουν μεγαλύτερη απώλεια στο καθαρό τους εισόδημα.

Όπως προβλέπει το άρθρο 58 του νομοσχεδίου  σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ως άνω ποσοστό ύψους 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας, και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Κύριας Ασφάλισης υπέρ ΑΚΑΓΕ, κατά το άρθρο 149 του ν. 3655/2008

Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρακράτηση σχεδόν θα τριπλασιαστεί ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ( άνω των 1400 ευρώ) που επιβαρύνονται με την ειδική εισφορά συνταξιούχων κύριας ασφάλισης υπέρ ΑΚΑΓΕ ( 3%-5%) , η παρακράτηση θα υπολογιστεί μετά την αφαίρεση των ποσών , με αποτέλεσμα το κούρεμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Για παράδειγμα χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1300 ευρώ. Μέχρι σήμερα , η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα . Με την πρόταση της κυβέρνησης , η παρακράτηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα , στα 2000 ευρώ και η παρακράτηση θα ανέλθει στα 120 ευρώ , δηλαδή σχεδόν θα τριπλασιαστεί.

Ακόμη , για υψηλότερα εισοδήματα , χήρα εισπράττει  από ίδιο δικαίωμα σύνταξη 580 ευρώ και σύνταξη χηρείας 1450 ευρώ η οποία επιβαρύνεται με την ειδική εισφορά 3%.  Σήμερα η παρακράτηση 6% στη χαμηλότερη σύνταξη ανέρχεται στα 35 ευρώ . Στο άθροισμα των δύο συντάξεων θα ανέλθει στα 92,2 ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί προηγουμένως το ποσοστό της ειδικής εισφοράς , η παρακράτηση θα ανέλθει στα 119.9 ευρώ.

Υποθέτουμε ότι το Υπουργείο θα δικαιολογήσει την επιλογή του να χαρατσώσει τις χήρες με τον ίδιο τρόπο που δικαιολόγησε χωρίς να διαψεύσει, τις μειώσεις στα επιδόματα τέκνων των συνταξιούχων . Υποστήριξε ότι η μείωση  εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης για πρώτη φορά ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς κανένα διαχωρισμό.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο ποιητής των εικόνων |

Θεωρώ καθήκον να ερεθίζω τη σκέψη πάνω σε ό,τι ουσιαστικά ανθρώπινο και αιώνιο έχει κάθε …