Εργοδοτική ασυδοσία στην 180 ΜΚΒ HAWK

4
"Φτάσαμε να το ζήσουμε και αυτό. Η Τρόικα και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που θέλουν να εγκαθιδρύσουν την εργασιακή κόλαση, δε μπορούν να βρουν καλύτερο παράδειγμα εφαρμογή της από την 180 ΜΚΒ HAWK και συνολικά το θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης. Όλοι αυτοί που μιλούν για «εθνικές ανάγκες» ουσιαστικά προπαγανδίζουν την τεράστια εκμετάλλευση των εργαζόμενων και της νεολαίας, μέσα και έξω από τον Στρατό και την υπεράσπιση των κερδών τους. Αλήθεια, από την κρίση πείνασε ο Σάλλας, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Μαρινάκης, ή όλοι εμείς, ο κόσμος της εργασίας, που θέλουν να μας κάνουν Δούλους!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων, ο επιχειρηματίας Κυριακόπουλος, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της Λέσχης Αξιωματικών, των ΚΨΜ και του γυμναστηρίου της Μοίρας. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να τιμήσει τον πατέρα του αντιστράτηγο Όθωνα Κυριακόπουλο που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και ο οποίος ως αντισυνταγματάρχης υπήρξε ο πρώτος διοικητής της μονάδας.
Οι φαντάροι στην επιστολή καταγγελίας τους θυμίζουν ότι τέτοιου είδους δωρεές επιφέρουν φορολογικές απαλλαγές, αλλά κυρίως τονίζουν την σκληρή εργασιακή εκμετάλλευση που υπέστησαν. Οι στρατιώτες λοιπόν στην 180 ΜΚΒ ΧΩΚ που μετρούσαν όλο το καλοκαίρι 25 μέρες χωρίς έξοδο, που έτρεχαν άυπνοι από γραφείο σε υπηρεσία, φόρτωναν φορτηγά στην Αυλώνα για Λάρισα, ανέλαβαν ως δούλοι-χωρίς μισθό και ανασφάλιστοι-να κατασκευάσουν τα έργα. Στην Λέσχη Αξιωματικών οι συνάδελφοι στρατιώτες εργάζονταν υπό 40Ο , πάνω στις σκαλωσιές, από τις 7.30 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ., με ένα μισάωρο διάλειμμα για φαγητό. Φυσικά, το βράδυ, οι κατάκοποι φαντάροι βάραγαν νούμερα σκοπιά. Αν φυσικά τους έπαιρνε ο ύπνος από την κούραση, θα ευθύνονταν αυτοί και η τιμωρία κρέμονταν πάνω από το κεφάλι τους. Αυτή είναι η Στρατιωτική Δικαιοσύνη και νοοτροπία!
Οι 18 φαντάροι-δούλοι που εργάζονταν συστηματικά στα έργα δεν επιτρέπονταν να τραυματιστούν, καθώς υπήρχε καθεστώς φόβου. Για όποιον τραυματίζονταν και το δήλωνε, θα έτρωγε φυλακή. Έτσι, πολλές φορές οι συνάδελφοι έκρυψαν τους τραυματισμούς για να μην τιμωρηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τραυματισμός φαντάρου από πτώση σοβά, που δεν δηλώθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε!
Προς το τέλος του έργου, όταν οι σκλάβοι φαντάροι πήραν τιμητική, ολόκληρη η πυροβολαρχία δούλεψε για να τελειώσει το έργο: για μέρες, οι υπόλοιποι φαντάροι, οι ΕΠ.ΟΠ. και Λοχαγοί έτριβαν πατώματα για να τελειώσει το έργο, καθώς η μέρα των εγκαινίων πλησίαζε.
Τι είπατε; Η συγκεκριμένη μονάδα διασφαλίζει την αντιαεροπορική άμυνα της Αθήνας; Έλα, μωρέ. Λεπτομέρειες!
Και όταν ήρθε η μέρα των εγκαινίων, οι φαντάροι εξαφανίστηκαν. Δόθηκε εντολή να τους κλείσουν στο θάλαμο και απ΄ έξω έβαλαν βοσκό έναν Αρχιλοχία για να μην φανούν στις κάμερες.
Και ποιος θα ήταν το ντεκόρ της εκδήλωσης; Ήταν δυνατόν ο Κυριακόπουλος να δηλώνει «αυτές οι δωρεές πιάνουν τόπο και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην εργασία των στελεχών και των οπλιτών της Μοίρας», αλλά οι φαντάροι να είναι κλεισμένοι στους θαλάμους; Το σκηνικό θύμιζε κάτι παλιές ταινίες από τον Αμερικανικό Νότο, όπου οι έγχρωμοι σκλάβοι ετοιμάζουν τα πάντα για τα πάρτι, αλλά όταν δίνονται αυτά, τους κλειδώνουν στους στάβλους, μακριά από τα μάτια των ευαίσθητων λευκών ιδιοκτητών!
Ο νέος ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος, που όλως τυχαίως επέλεξε την 180 Μοίρα Κ/Β ΧΩΚ ως πρώτη μονάδα για να επισκεφτεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, λαμβάνοντας και αυτός τη θέση που τους αντιστοιχούσε στο σκηνικό Δημοσίων Σχέσεων του επιχειρηματία, παρατήρησε ότι σε αυτή τη μονάδα δεν υπήρχαν φαντάροι. Αφού ενημερώθηκε ζήτησε από το διοικητή Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Ιωάννη Κορρέ, να εμφανίσει τους στρατιώτες!
Όμως τα βάσανα των συναδέλφων δεν σταματούν εδώ. Μακρύς ο κατάλογος και ας τον ξετυλίξουμε μαζί σας. Οι παραβιάσεις του Στρατιωτικού Κανονισμού και των διαταγών είναι ατελείωτες: Ο μοναδικός γιατρός της μονάδας, αντί για δύο (2) που προβλέπεται, είναι μέσα 19 μέρες και κάνει ένοπλες υπηρεσίες. Επιτρέπεται; Όχι! Ο μάγειρας της μονάδας κάνει επίσης ένοπλες υπηρεσίες. Οι φαντάροι που εκτελούν υπηρεσία στο ΚΕΠΥΚ υποχρεώνονται και αυτοί να δώσουν ένοπλες υπηρεσίες. Έτσι, μένει μόνος ένας φαντάρος στο ΚΕΠΥΚ, αντί για δύο που προβλέπεται. Λεπτομέρειες, θα μας πείτε!
Με τις άδειες γίνεται όργιο. Όχι μόνο δε δίνονται, όχι μόνο αρνούνται τις ειδικές (π.χ. φοιτητικές κλπ), αλλά υπάρχει παράδειγμα στρατιώτη που έχει υπηρετήσει έξι (6) μήνες χωρίς να λάβει άδεια. Στη βδομάδα προσαρμογής, οι συνάδελφοι αντί να βγαίνουν στις 14.00 μ.μ. βγαίνουν στις 19.00 μ.μ. Ε, τι να κάνουμε, η μονάδα έχει ανάγκη.
Με το νερό υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Όχι μόνο δεν υπάρχει κρύο νερό και ψύκτες, αλλά σε όλα τα στρατόπεδα -Αιγάλεω, Ριτσώνα, Καπανδρίτι, Βαρνάβα) το νερό δεν είναι πόσιμο. Η μονάδα δεν χορηγεί μπουκάλια νερού όπως είναι υποχρεωμένη, αλλά οι στρατιώτες υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από το ΚΨΜ. Βέβαια, όταν είναι ανοικτό, γιατί ο στρατιώτης που το κρατά, βαράει και αυτός σκοπιά, χωρίς να τον αντικαθιστά κανείς και έτσι η δίψα είναι μόνιμος συνοδός.
Αλλά, ούτε με το φαγητό είναι καλύτερα τα πράγματα. Μάλιστα, όποτε έχει στο μενού όσπρια (Τετάρτη-Παρασκευή), με αποτέλεσμα, σχεδόν υποχρεωτικά, οι φαντάροι αγοράζουν σουβλάκια. Το κόστος είναι 1 ευρώ το καλαμάκι και το κέρδος για τη μονάδα στα 60 λεπτά, το κομμάτι!
Οι υπηρεσίες για τους φαντάρους που έχουν ξεπεράσει τα όρια τους είναι ατελείωτες. Μια κατάσταση που επιβαρύνει η αντιμετώπιση των ΕΠ.ΟΠ. από τη διοίκηση της μονάδας, οι οποίοι δε δίνουν υπηρεσίες, όπως μπορούν και προβλέπεται. Αποτέλεσμα τα συνεχή νούμερα σκοπιάς. Προσέξτε: 2-4 μεσημέρι, 12-12 το βράδυ, 6-8 το πρωί. Φυσικά δεν λείπουν και οι άοπλες 4ωρες υπηρεσίες (23.00 μ.μ.-3.00 π.μ.) ή ακόμη και 7ωρες!
Τέλος, στους φαντάρους που άφηναν χωρίς νερό, ψύκτη, φαγητό, δεν παρείχαν ούτε και ανεμιστήρες, κάνοντας την κατάσταση απελπιστική. Στην Ριτσώνα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν μόλις τρεις (3) ώρες, αλλά στο γραφείο του ΑΥΔΜ το air condition λειτουργούσε όλη τη μέρα.
Ναι, αλλά εκεί είναι στελέχη, δεν είναι φαντάροι. Μην τα κάνουμε όλα ίσωμα.. Στον Στρατό υπάρχει Ιεραρχία..
Και φυσικά, εκτός από το ατελείωτο χώσιμο και την απίστευτη εκμετάλλευση, να σου πιπιλίζουν και το μυαλό με τις συνήθεις δικαιολογίες. Σοβαροί άνθρωποι, εννοείται, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί να επιχειρούν να δικαιολογήσουν ότι υφίστανται οι φαντάροι και λόγω των δικών τους χειρισμών, αλλά και των επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που γέμισαν την Ελλάδα στρατόπεδα για να εξυπηρετήσουν το πελατειακό κράτος, να υποστηρίζουν ότι: «παλιότερα ήταν χειρότερα, είσαστε βύσματα και κακομαθημένα για αυτό μην παραπονιέστε, φταίει η υπογεννητικότητα που έχουμε λίγους φαντάρους», πιθανός για να εκμεταλλευτούμε!
Κάποιος μάλιστα Ίλαρχος καλεί τους φαντάρους "να μην δίνουν και μεγάλη σημασία σε ότι τους λένε αφού για αυτό πληρωνόμαστε"!
Τέλος, και σε αυτή την καταγγελία οι φαντάροι εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους του 20χρονου παιδιού που αυτοκτόνησε και καταρρίπτουν τα ψέματα που ειπώθηκαν από τους αξιωματικούς περί «ερωτικής απογοήτευσης». Το παλικάρι είχε σαλτάρει και απογοητευτεί γιατί δεν ερχόταν η μετάθεση που ήλπιζε ότι θα τον γλύτωνε από όλα αυτά.
Εμείς καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να βγουν στην Αναφορά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Να δημοσιοποιούν τις αυθαιρεσίες και ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ζωή και την αξιοπρέπεια τους. Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συλλογική προσπάθεια για την κατοχύρωση του ΕΛΕΥΘEΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ των Φαντάρων και την ανάπτυξη κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ"
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …