Η δημιουργία "φτωχών" συνταξιούχων(Στοιχεία)

syntaxeis-600x272-620x320

Τον κίνδυνο «παραγωγής» φτωχών συνταξιούχων στο μέλλον αν εφαρμοστεί το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό επισήμανε ο καθηγητής  του Παντείου και ειδήμων του συνταξιοδοτικού  κ. Σάββας Ρομπόλης αποκαλύπτοντας ότι οι νέες συντάξεις δε θα  υπερβαίνουν τα 655 ευρώ (με όριο φτώχειας τα 665) για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι:

  1. Ο μέσος όρος αναπλήρωσης για όλο τον εργασιακό βίο δεν υπερβαίνει το 1,15.
  2. Δεν παρατηρούνται διαφορές για παλιές και νέες συντάξεις ,για ασφαλιστικό χρόνο έως τα 25 έτη. Για παράδειγμα , ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και 25ετία θα πάρει σύνταξη 655 ευρώ.
  3. Με την πρόταση Κατρούγκαλου από τα 25 έως τα 35 έτη ασφάλισης το ύψος της σύνταξης δε βελτιώνεται αισθητά (αντιασφαλιστικό κίνητρο) γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της μαύρης εργασίας.

4.Μετά τα 35έτη και έως τα 40,42 έτη σημειώνεται αύξηση των συντάξεων . Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι κάποιος έχει δουλειά για 40 χρόνια με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση.

Το σχέδιο του νέου ασφαλιστικό , κατά τον κ. Ρομπόλη , έχει περιθώριο για βελτιώσεις στα εξής σημεία στα οποία επικεντρώνονται και οι ενστάσεις του.

Α) θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια η καταβολή συντάξεων δύο ταχυτήτων

Β) Αμφισβητεί τη δυνατότητα επαναυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων

Γ) Πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα των  υπέρογκων εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Δ) Ανησυχεί ότι η ενοποίηση των ταμείων κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ θα μπλοκάρει το σύστημα, με αποτέλεσμα να σταματήσει όχι μόνο η έκδοση συντάξεων αλλά και η πιο απλή διοικητική πράξη για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

-Την ίδια ώρα εν μέσω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει κλάδοι αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται από τις εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών , η μικτή επιτροπή ( υπουργείο οικονομικών και εργασίας) υπηρεσιακών και εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει και σήμερα εξετάζοντας τον εξορθολογισμό  και την ελάφρυνση των εισφορών των επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, στο υπόμνημα  που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προτείνει να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω. (Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας στον οποίο σημειώνεται η υπέρογκη αύξηση που προτείνει το υπουργείο κυρίως για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω).

Ο κ. Κορκίδης θα θέσει σήμερα στους  εκπροσώπους του γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα το αίτημα για μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με το πάγωμα, η την κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.

Η ΕΣΕΕ προτείνει επίσης:

1.Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρων εισόδημα».

2.Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.

  1. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για την περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.

Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.

5.Να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο ασφαλιστικό.

6.Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

pinakas1 pinakas2

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

JA  Greece: Το Παγκόσμιο Χρυσό κατέκτησε η μαθητική «start  up» Isometricks

Εκπροσωπώντας την Ευρώπη η «Ιsometricks» κατέκτησε το Παγκόσμιο Βραβείο του Junior  Achievement  «JA  Worldwide De …