Ακριβαίνει η ασφάλιση της σύνταξης και της ασθένειας για τα υψηλά εισοδήματα

ensima-asfalistiko-syntakseis-sintakseis-620x3201

Ακριβότερη σε σχέση με ό,τι ισχύει στο ΙΚΑ από το 2013 αλλά και στην... Κύπρο (που έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα απ’ ό,τι η Ελλάδα) κάνει η κυβέρνηση την ασφάλιση της σύνταξης και της ασθένειας για όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα!

Ο «πόλεμος» που κηρύχθηκε για τις εισφορές τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν... φοροδιαφεύγουν, ξεκίνησε από τον αυθαίρετο καθορισμό (για εισπρακτικούς λόγους) στα 5.860,80 ευρώ τον μήνα του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

Το όριο αυτό είναι μεγαλύτερο από το πλαφόν των 5.543,53 ευρώ που είχε οριστεί το 2013 στο ΙΚΑ (αύξηση 5,73%, παρά την κρίση) και υψηλότερο κατά 30% (!) σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Κύπρου (4.533 ευρώ), η οποία, όμως, έχει μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα 23.600 ευρώ έναντι 19.300 ευρώ της Ελλάδας. Το ανώτατο μηνιαίο ασφάλιστρο που προκύπτει σε μηνιαίο εισόδημα 5.860,80 ευρώ φτάνει τα 1.172 ευρώ για τη σύνταξη (που, όταν δοθεί, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.304 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης 39,31%) και τα 407 ευρώ για τις παροχές του ΕΟΠΠΥ. Τις ίδιες παροχές υγείας θα έχει ελεύθερος επαγγελματίας που θα δηλώνει μηνιαίο εισόδημα έως 600 ευρώ, αλλά θα πληρώνει εισφορά από 14 ευρώ έως 42 ευρώ ενώ η σύνταξή του, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, θα είναι 664,38 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 107,3%).

Η επιβάρυνση
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι, το «σχέδιο Κατρούγκαλου», εφόσον δεν αλλάξει, «ευνοεί» προκλητικά όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και, ταυτόχρονα επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα με τις όποιες «υποσχόμενες» ή δεδομένες (σε ό,τι αφορά την υγεία) παροχές όσους βγάζουν περισσότερα κέρδη.

Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο της "Ημερησίας", για νέους που έχουν μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, μπορεί να φτάσει το 85%, στα 50.000 ευρώ εισόδημα «αγγίζει» το 200% και εκτοξεύεται στο 308% για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω. Παλαιοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ κερδίζουν αν δηλώνουν καθαρό εισόδημα μέχρι 13.200 ευρώ, ενώ η μέγιστη επιβάρυνση φτάνει στο 404% για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω.

Διορθώσεις
«Με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών διευκολύνουμε το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος. Ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι «εφόσον θα έχουν ελαφρύνσεις οι πιο φτωχές και αδύναμες κατηγορίες, θα πρέπει να πληρώσουν λίγα... περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, χωρίς, ωστόσο, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστικά, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα».

Ο υπουργός δηλώνει «ανοικτός» σε διορθωτικές κινήσεις και αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Ακόμη κι αν δοθεί μια συμβιβαστική λύση, αυτή θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί (αν δηλαδή θα φέρει τα έσοδα που υπολογίζει το υπουργείο) και να «περάσει» από την τελική «κρίση» των δανειστών. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνονται:

  •  Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές (που εκπίπτουν ως δαπάνη) και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55% - 60%, ανάλογα με το εισόδημα).
  •  Να ισχύσουν «κλειστές» κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και του 6,95% για ασθένεια.
  •  Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο νόμου όρισε στο... 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες», χαμηλότερη αντιστοιχία (4πλάσιο, πλάσιο, 6πλάσιο) ανά ύψος εισοδήματος.
  •  Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας, το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία που θα έχουν οι αγρότες (ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ).

Τα πλαφόν
Εως το 2008 (πριν από την κρίση) το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών ήταν 2.432,25 ευρώ για τους «παλαιούς» (πριν από το 1993) ασφαλισμένους και 5.543,53 ευρώ για τους «νέους» (από την 1/1/93 και μετά). Το πλαφόν το οποίο είχε υπολογιστεί με βάση το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ του 1991 προσαυξανόμενο με τις αυξήσεις των συντάξεων του Δημοσίου και επιβλήθηκε από την 1/1/2013 σε όλους τους ασφαλιζόμενους στο ΙΚΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση. Ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι «όπου το πλαφόν είναι υψηλότερο ή δυνητικά υψηλότερο, τούτο εξακολουθεί να ισχύει».

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …