Οι υποχωρήσεις Κατρούγκαλου στις "κόκκινες" γραμμές του, που απαιτούν οι δανειστές

asfalistiko

Τρεις υποχωρήσεις φαίνεται πως είναι έτοιμο να κάνει το υπουργείο Εργασίας, μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις των αυτοαπασχολούμενων – ελεύθερων επαγγελματιών, που διαμαρτύρονται για την υπέρογκη αύξηση των εισφορών.

Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν την εφαρμογή τριετούς μεταβατικής περιόδου, με στόχο την ολοκλήρωση των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους το 2019, το ενδεχόμενο χαμηλής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο και τρεις εσωτερικούς «κόφτες», με στόχο την προστασία των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τη δέσμη των τριών μέτρων με στόχο «και τα αναγκαία έσοδα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να εισπράττονται και η επιβάρυνση να μην έχει δημευτικό αποτέλεσμα για το εισόδημα των επαγγελματιών», όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του antenna.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την ίδια ώρα, κοστολογούν το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής εφαρμογής των αλλαγών στον τρόπο του υπολογισμού των εισφορών, με στόχο από το 2019 όλοι οι ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί – μαζί με τους εργοδότες-, να καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση και υγεία το 26, 9% επί του εισοδήματός τους.

Μεταβατική περίοδος προβλέπεται ήδη για τις αλλαγές στο αγροτικό, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Υπουργός Εργασίας. Ειδικότερα, οι εισφορές των αγροτών σχεδιάζεται να αυξηθούν κατά από το 7 στο 10% το 2016, με στόχο σταδιακά να φτάσουν στο 20% το 2019.

Στο σχέδιο προβλέπεται, επίσης ότι, από το 2017 θα υπάρχει κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων βάσει των οποίων υπολογίζονται τώρα οι εισφορές, ώστε οι κρατήσεις να γίνονται επί του πραγματικού εισοδήματος. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο, από το υπουργείο Εργασίας, να υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο και για τους αυτοαπασχολούμενος και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση αποτελεί ότι, στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων των Ταμείων.

Εξετάζεται, παράλληλα, το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ένα κατώτατο όριο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες (μέχρι 30 ετών) με επιχειρηματική δραστηριότητα έως πέντε χρόνια.

Για τους αγρότες προβλέπεται, βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, το χαμηλότερο όριο στα 486 ευρώ, έναντι 568 που ορίζεται για όλους τους υπόλοιπους. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επιστημονικούς φορείς, δεν αποκλείεται το όριο αυτό να πέσει χαμηλότερα, τη στιγμή που οι φορείς ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα τα 400 ευρώ.

Η επιβολή «κλιμακωτού κόφτη» που εξετάζεται για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (π.χ. άνω των 20.000 ευρώ), θα επιβάλλεται στη συνολική επιβάρυνση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τρεις «κόφτες» που θα αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

Στόχος είναι με το νέο σύστημα εισφορών, τα έσοδα να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδο με τώρα, αν όχι να αυξηθούν, με δεδομένο ότι, το σύστημα δεν αντέχει νέες «μαύρες τρύπες». Στόχος των κινήσεων που εξετάζονται, πλέον, από τα συναρμόδια υπουργεία είναι να υπάρξουν βελτιώσεις που και τα έσοδα θα συγκρατήσουν, ώστε το σύστημα να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες για πληρωμή των συντάξεων και οι εισφορές να μην είναι εξοντωτικές ή να μην οδηγούν σε αύξηση της εισφοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Απορρίπτεται, στον αντίποδα, από τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου πλαφόν στο τελικό ποσό που θα αντιστοιχεί στην εισφορά υπέρ του ΕΟΠΠΥ, η οποία στο σχέδιο Κατρούγκαλου ορίζεται για όλους τους ασφαλισμένους στο 6, 9% επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Οι συζητήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, ενώ χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν την επιστολή επιπλέον αποστολή όλων των διαθέσιμων στοιχείων που αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των προβολών που έχει ήδη στείλει το υπουργείο Εργασίας. Κίνηση που επιβεβαιώνει ότι, οι δανειστές συνεχίζουν να εξετάζουν εξονυχιστικά την ελληνική πρόταση, αμφισβητώντας ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που τους έστειλε το υπουργείο, με αποτέλεσμα να ζητούν τα δεδομένα, ώστε να προχωρήσουν οι ίδιοι στις αντίστοιχες προβολές.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …