Ρart time απασχόληση και ένσημα

gynaikes-_ergazom

Η νομοθεσία του ΙΚΑ προβλέπει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μερικώς ή εκ περιτροπής απασχολούμενοι δικαιούνται περισσότερα ένσημα από αυτά που αναλογούν στις ημέρες της πραγματικής τους εργασίας μέσα στο μήνα.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν σωστά τα ένσημα που αναλογούν σε όσους έχουν μερική απασχόληση, ή εργασία για λίγες μέρες το μήνα, ή δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Δεν το κάνουν όμως σε πολλές περιπτώσεις, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Τελικά δικαιούνται υπό προϋποθέσεις ένσημα 25 ημερών, όπως διαφαίνεται από το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας:

– Μερική απασχόληση με μισθό (4 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα): Δικαιούνται ένσημα 25 ημερών.

– Εκ περιτροπής εργασία (μερικές μέρες την εβδομάδα): Αν είναι με μισθό, και καθεστώς πενθημέρου, δικαιούνται 1 επιπλέον μέρα ασφάλισης για εργασία 3 ημερών και άνω την εβδομάδα. Δηλαδή, εργαζόμενος για 3 ημέρες την εβδομάδα, δικαιούται ένσημα για 4. Για εργασία 4 ημερών δικαιούται ένσημα για 5 ημέρες. Στο πενθήμερο, εργαζόμενος που δουλεύει 12 μέρες το μήνα δικαιούται ένσημα για 16, και με 4 μέρες εργασία την εβδομάδα, δικαιούται ένσημα για 20 μέρες.

Όταν απασχολείται ή βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη όλες τις μέρες του μήνα, δικαιούται ένσημα 25 ημερών.  Ένας μισθωτός δηλαδή που είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για εργασία και ο εργοδότης τον απασχολεί πότε 5 μέρες το μήνα, και πότε 2 ή 3 μέρες, με πλήρες ωράριο μερικής απασχόλησης (4 ώρες) τότε στην περίπτωση αυτή δικαιούται πλήρη ασφάλιση, ακριβώς γιατί είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος προς εργασία. Αν όμως η σύμβαση τροποποιηθεί και λέει ποιες ακριβώς ημέρες θα εργαστεί τότε παίρνει τα ένσημα όσων ημερών εργάζεται αν είναι για 1 ή 2 μέρες και για την 3η μέρα και άνω κερδίζει 1 ένσημο επιπλέον.

– Εργασία με μειωμένο ωράριο όλες τις εργάσιμες μέρες του μήνα και ημερήσιο μισθό μεγαλύτερο των 11,08 ευρώ: Αν ο μισθός είναι ίσος, ή μεγαλύτερος από το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ, που είναι 11,09 ευρώ, τότε ο εργαζόμενος παίρνει ένσημα για 25 μέρες με εξαήμερο και  21-22 ένσημα το μήνα όταν εργάζεται με πενθήμερο. Παράδειγμα: εργασία για 3 ώρες τη μέρα. Αν ο ημερήσιος μισθός είναι 11,09 ευρώ και άνω ο εργαζόμενος δικαιούται 21-22 ένσημα το μήνα, αν έχει πενθήμερο και 25 ένσημα αν έχει εξαήμερο. Αν έχει μειωμένο ωράριο και δεν εργάζεται όλες τις μέρες του μήνα, τότε παίρνει τα ένσημα για τις μέρες που πραγματικά απασχολείται.

– Εργασία με μειωμένο ωράριο όλες τις μέρες και ημερήσια αμοιβή μικρότερη από 11,09 ευρώ: Δικαιούται τόσα ένσημα, όσα βγαίνουν από τη διαίρεση του μισθού με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης κλάσης. Παράδειγμα: εργασία 3 ώρες τη μέρα με μηνιάτικο 180 ευρώ, ένσημα για 16 μέρες (180/11,09=16). Εργασία για 4 ώρες με μηνιάτικο 250 ευρώ, ένσημα για 22 μέρες.

– Εργασία για λίγες μέρες το μήνα: Αν ο μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 11,09 ευρώ τη μέρα, δηλαδή  τουλάχιστον 277 ευρώ το μήνα, δίνονται τα ένσημα για όσες ημέρες παρασχέθηκε εργασία. Παράδειγμα: εργασία 3 μέρες την εβδομάδα με μισθό 280 ευρώ, ένσημα για 12 μέρες το μήνα. Αν ο μισθός είναι μικρότερος από τα 277 ευρώ, τότε δίνονται τόσα ένσημα όσα βγάζει η διαίρεση του μισθού με το ημερομίσθιο των 11,09 ευρώ. Παράδειγμα: Σε εργασία για 3 μέρες την εβδομάδα, (12 συνολικά στο μήνα) με μηνιάτικο 230 ευρώ, αντιστοιχούν ένσημα για 21 μέρες το μήναν (230/11,07=20,7). Σε εργασία για 2 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή 8 μέρες το μήνα, με μισθό 200 ευρώ, αντιστοιχούν και ο εργαζόμενος δικαιούται, ένσημα για 18 ημέρες.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …