Φοβούνται εκλογές;-Όλες οι αλλαγές

ekloges1

Ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, γνωστοποίησε ότι θα προωθήσει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, με πολλές εκλογικές περιφέρειες, να βλέπουν αλλαγή σκηνικού και να καταργείται το μπόνους των 50 εδρών.

Όπως έχει τονίσει θα:

  • τεθεί όριο στις θητείες βουλευτών (π.χ. τρεις θητείες)
  • υπάρξει συνδυασμός λίστας και σταυρού
  • «σπάσουν» όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. να τεθεί όριο 6 βουλευτών ανά περιφέρεια)
  • μειωθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα
  • δίνεται μπόνους και στους συνασπισμούς κομμάτων

Οι προτάσεις θα τεθούν σε διάλογο και πως το ζήτημα θα ανοίξει σταδιακά, με στόχο ένα ορθολογικότερο και δικαιότερο εκλογικό σύστημα.

Σε ότι αφορά στο μπόνους για συνδυασμούς κομμάτων, εκτιμάται ότι θα ευνοούσε μικρότερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του κέντρου, τα οποία αφενός θα μπορούσαν να μπουν στη Βουλή, αφετέρου να αναδειχθούν σε ρόλο ρυθμιστή, ενώ ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται εντός του 2016 και εφόσον έχει συναίνεση που ξεπερνά τις 200 ψήφους στη Βουλή θα μπορούσε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …